Mobil müşterilerin haberleşmesini fiber teknolojisi üzerinden gerçekleştirmesidir.
​ Müşterinin mobil cihazıyla bağlandığı baz istasyonu ile santral arasındaki veri iletiminin fiber optik kablolar üzerinden sağlanmasına Fiber Mobilite denir.

Türk Telekom Mobil müşterisi olmak fiber mobilite hizmetinden faydalanmak için yeterlidir.

Türk Telekom mobil müşterisi olmak için hemen başvuru yapabilirsiniz.

Normal koşullarda müşteriler mobil cihazları aracılığıyla kullanım yaptıklarında birden fazla baz istasyonundan hizmet alırlar. Standart teknolojide müşterilere hizmet veren baz istasyonları, sinyallerin toplandığı merkezi baz istasyonu ile radyolink teknolojisi (Havadan iletilen sinyaller) aracılığıyla haberleşir. Merkezi baz istasyonu da santrala doğrudan bağlıdır ve veri iletimini sağlar.
Fiber Mobilite teknolojisinde ise müşteriye hizmet veren baz istasyonları, fiber optik kablolar aracılığıyla santral ile doğrudan bağlantı kurar. Bağlantının doğrudan kurulması müşterilere daha iyi mobil hizmet deneyimi yaşatır.


Fiber mobilite hava şartlarından ve coğrafi koşullardan asgari seviyede etkilenirken, müşterilere saniyede 1 terabite kadar hız kapasitesi sunar ve video indirme/yükleme, vb. işlemlerde daha düşük gecikme olmasını sağlar.

Fiber, yüksek trafikli sahalarda kullanım ve yoğunluğa bağlı hız düşümünü belli oranda engeller.
Fiber altyapının kullanılmadığı durumlarda veriler radyo sinyalleri ile belirli ekipmanlar üzerinden havadan gönderilir. (Radyolink İletimi). Şebekenin yoğun kullanımında , mevcut kullanılan ekipmanın özelliklerine bağlı olarak hız düşümleri yaşanabilir. Radyolink ile kullanılan ekipman ve frekanslara bağlı olarak en iyi koşullarda saniyede 1 gigabit’e kadar veri taşınabilir.
Fiber mobilite ile ekipmanlara bağlı olarak taşınabilecek veri saniyede 1 terabit’e kadar artırılabilir.

Radyolinkte , ekipmanların özelliklerine göre veri iletiminde trafik yoğunluğuna bağlı olarak kapasite sorunları yaşanabilir, böylece hız düşümü ve kesinti durumları oluşabilir.
Fiber sahalarda kapasite problemi yaşanmamaktadır. Kapasite probleminin yaşanmaması aynı anda birçok kişinin deneyim problemi yaşamadan hizmet alabilmesini sağlar. Bu nedenle fiber mobilite teknolojisi, canlı yayın ve olası yaşanabilecek afet durumları gibi aynı anda veri alışverişi gerektiren şartlarda daha avantajlıdır.

Mobil radyolink haberleşmesi hava şartlarından etkilenebilir. Kesinti ve hız düşümleri yaşanabilir.
Ayrıca havada birçok elektromanyetik sinyal bulunduğundan aynı frekansları kullanan farklı iletimlerde bozulmalar yaşanabilir.
Fiber mobilite teknolojisinde hava şartları etkili değildir.

Radyolinkte , fiziksel coğrafi şartlar veri iletimini etkileyebilir. Fiziksel engeller (Yeni bina, ağaç vb.) nedeniyle kesinti ve iletim sorunları yaşanabilir.
Fiber Mobilite teknolojisinde toprak altından fiber kablolarla veri iletişimi sağlandığı için ortam şartları minimum seviyede etkileyebilir.

Radyolinklerde, istasyonlar ve santraller arasındaki bağlantılar dış etkenlere bağlı olarak sorun yaşayabilir. Bu durumda birbiri ile etkileşim içerisinde olan birçok baz istasyonu kesilebilir.
Fiber’in dış şartlardan etkilenmesi radyolinke göre çok daha zor olduğu için yedekleme yapabilme imkanı daha fazladır. Özellikle kritik lokasyonlar için baz istasyonu yedeklemeleri bu sayede sağlanabilir.

Radyolink ile veri iletimi sırasında coğrafi şartlara ve mesafeye bağlı olarak gecikmeler ve veri kayıpları yaşanabilir. Radyolink ekipmanları fibere göre daha çok arıza sorunu yaşamaktadır.
Fiber Mobilite teknolojisinde daha uzun mesafelerde çok daha düşük gecikme ile trafik taşınabilir.


Ülkemizin sadece birkaç ilinde değil , 81 ilinde, mobil altyapımızdaki fiberleşme oranını her geçen gün artırarak, dijital dönüşüme katkı sağlıyor ve ülkemizi yeni nesil teknolojilere hazır hale getiriyoruz.
Sabit şebekedeki fiber gücümüzü mobil şebekemiz ile birleştirerek internet kullanıcılarının, ister mobil ister sabit altyapıdan yüksek hızlı ve güvenli internete erişimini sağlıyoruz.
Türk Telekom olarak, her türlü afette bize düşen görev, vatandaşımızın, görevlilerin, canla başla mücadele edenlerin birbirine ulaşabilmesi için millî sorumluluğumuz olan kesintisiz iletişimi sağlayabilmektir. Fiber Mobilite ile iletişimi kesintisiz sağlayabilmek için mobil şebekemizi dış koşullara ve doğal afetlere daha dayanıklı hale getiriyoruz.

Fiber Mobilite’de müşterilerimiz hız ve kapasite sorunu yaşamadan GB’larını daha konforlu şekilde kullanabilecekler, kesinti ve veri kaybı olmadan daha güvenli iletişim kurabileceklerdir.
Mesafelere ve teknolojiye bağlı gecikmelerin minimum seviyede olduğu Fiber Mobilite ile müşterilerimiz sevdikleri ile aynı anda aynı duyguları​ paylaşabilecektir.

Mobil müşterilerin haberleşmesini fiber teknolojisi üzerinden gerçekleştirmesidir.
Müşterinin mobil cihazıyla bağlandığı baz istasyonu ile santral arasındaki veri iletiminin fiber optik kablolar üzerinden sağlanmasına Fiber Mobilite denir.

Optik kablolar aracılığıyla iletim sağlanan yapıdır. Bu kablolar cam ve onu koruyan plastik bir kılıftan oluşmaktadırlar. Bu kablolarla hat boyunca ışık sinyalleri gönderilir. Daha sonra bu sinyaller elektrik sinyallerine dönüştürülerek iletim sağlanır.
Böylece fiber ile veri , daha hızlı ve kayıp olmadan iletilir. 5G ile birlikte daha yüksek hacimde mobil internet kullanımları, yüksek hız ve uzun mesafelerde daha düşük gecikme ile trafik aktarımı için fiber önem arz etmektedir.

Radyolink, iki nokta arasında elektromanyetik dalgalarla kurulan iletişim düzeneğidir. Hava arayüzü kullanılarak veri iletimi sağlanır. Coğrafi şartlar ve hava şartları veri iletimi kalitesini etkilemektedir.

Türk Telekom Mobil müşterisi olmak fiber mobilite hizmetinden faydalanmak için yeterlidir.

Fiber mobilite teknolojisi, Türk Telekom’un tüm faturalı, faturasız tarifelerinde/paketlerinde geçerlidir.

Türk Telekom mobil müşterisi olmak, fiber mobilite hizmetinden faydalanmak için yeterlidir.

Evet. Mobil müşteriler , Türk Telekom’un fiber teknolojisinin gücüyle mobil haberleşmede çok daha hızlı ve kaliteli iletişim kurabilirler.

Yeni teknolojilerle birlikte mobil cihazların kapasite ve hız problemi yaşanmadan kullanılabilmesi için fiber mobil altyapı en önemli gereksinimlerden biridir. 5G ve sonrası teknolojilerle birlikte hayatımıza dahil olacak bir çok uygulama ve cihazların haberleşmeleri hız, gecikme ve kapasite gibi unsurlarla şekillenecektir.

Fiber hava şartları ve dış etkenlerden etkilenmez. Belirli bir kullanıcı kapasite yoğunluğu sonrasında radyolinklerde hız düşümleri yaşanırken fiber de bu durum gerçekleşmez.

Mobil cihazlara servis veren baz istasyonunda yoğun kullanıcı olması durumda istasyonlardaki radyolink ekipmanlarının kapasite özelliklerine göre hız düşümleri yaşanır. Fiberde hız kapasiteden etkilenmez.

Radyolinkler yağmur, kar , rüzgar gibi hava şartlarından etkilenir. Fiber yer altından gittiği için hava şartlarından ve çevre şartlarından etkilenmez.

Afet durumlarında radyolink kolaylıkla zarar görebilir. Fiber optik kablolar afet halinde daha dayanıklıdır ve etkilenme ihtimali çok çok düşüktür.

Radyolinklerin çalışması için iki istasyon arasında ya da baz istasyonu ile santral arasında fiziksel görüş olması gereklidir. Görüş yoksa haberleşme sağlanamaz.

Ülkemizin sadece birkaç ilinde değil, 81 ilinde, mobil altyapımızdaki fiberleşme oranını her geçen gün artırarak, dijital dönüşüme katkı sağlıyor ve ülkemizi yeni nesil teknolojilere hazır hale getiriyoruz.

Sabit şebekedeki fiber gücümüzü mobil şebekemiz ile birleştirerek internet kullanıcılarının ister mobil ister sabit altyapıdan yüksek hızlı ve güvenli internete erişimini sağlıyoruz.

Türk Telekom olarak, her türlü afette bize düşen görev, vatandaşımızın, görevlilerin, canla başla mücadele edenlerin birbirine ulaşabilmesi için millî sorumluluğumuz olan kesintisiz iletişimi sağlayabilmektir. Fiber Mobilite ile iletişimi kesintisiz sağlayabilmek için mobil şebekemizi dış koşullara ve doğal afetlere daha dayanıklı hale getiriyoruz.

Fiber Mobilite’de müşterilerimiz hız ve kapasite sorunu yaşamadan GB’larını daha etkin şekilde kullanabilecekler, gecikme ve kesinti yaşamadan daha güvenli iletişim kurabileceklerdir.

Mesafelere ve teknolojiye bağlı gecikmelerin minimum seviyede olduğu Fiber Mobilite ile müşterilerimiz sevdikleri ile aynı anda aynı duyguları kolaylıkla paylaşabilecektir.

Fiber Mobilite ile müşteri belirli durumlardan (olumsuz hava şartları, kullanıcı yoğunluğu vb.) en düşük seviyede etkilenir. Bu tür durumlardan etkilenmeden kaliteli iletişim yaşayan müşterilerimiz Fiber Mobilite kullandıklarını anlayabilirler.

En iyi iletişim ve hız deneyimi için 4.5G ve 5G teknolojisini destekleyen cihazlardan faydalanmanızı öneririz. 4.5G ve üstü servislerden faydalanarak kaliteli ve kesintisiz iletişim ile yüksek bağlantı hızı deneyiminin keyfini çıkarabilirsiniz.

Türk Telekom bünyesindeki tüm müşterilerimiz tarife ayrımı olmadan Fiber Mobilite faydamızdan yararlanabilmektedir.

Fiber Mobilite tüm tarife ve paketlerimizde geçerlidir. Ancak, mobilde fiber hızıyla tanışmak için hazırlanan Gel Dene tarifelerimiz mevcut. Gel Dene 5 GB (Her Yöne 1000 DK, Her Yöne 250 SMS, 5 GB) Gel Dene 10 GB (Her Yöne 1000 DK, Her Yöne 250 SMS, 10 GB) Gel Dene 15 GB (Her Yöne 1000 DK, Her Yöne 250 SMS, 15 GB) NT ile gelen taahhütlü abonelere özel tüm paketlerde ilk 2 fatura dönemi ücretsiz.

Fiber Mobilite ücretsizdir.

Türk Telekom fiber teknolojisine sahip baz istasyonlarının kapsama alanındaysanız Fiber Mobilite’yi kullanabilirsiniz.

Fiber Mobilite ile müşteri; olumsuz hava şartları, çevresel faktörler, kullanıcı yoğunluğu gibi durumlardan minimum seviyede etkilenir ve standart teknolojiden (havadan radyo dalgalarıyla iletim) daha üstün kalitede hizmet alır. Fiber Mobilite teknolojisi ile müşterilerimiz daha konforlu, daha güvenli ve veri akışında gecikme olmadan mobil iletişim deneyimi yaşıyorlar. Fiber Mobilite’nin etkilerini 5G’ye geçtikten sonra hepimiz çok daha net göreceğiz.

Bir örnekle açıklamak gerekirse; telefondan bir maç yayınını izleyen ve düşük gecikme deneyimi yaşan kişi, yüksek gecikme yaşayana göre aynı kalitede ancak yayını daha gecikmeli / geriden gelerek izler.

Başka bir örnek de vermek gerekirse sosyal medya platformunda herhangi bir video izleyen ve düşük gecikme deneyimi yaşayan kişi, sesi duyarken aynı anda ilgili görüntüyü izleyebilir. Yüksek gecikme yaşayan kişi ise sesi duyarken görüntüyü gecikmeli/geriden gelerek izleyebilir. Dolayısıyla ses ve görüntü senkronizasyonu sağlanamaz.

Fiber internet ev interneti için alınan bir hizmettir. Fiber Mobilite ise mobil müşterilerin bağlandığı baz istasyonu ile santral arasındaki veri iletiminin fiber optik kablolar aracılığıyla gerçekleşmesidir. Müşteri sorunsuz şekilde baz istasyonuna bağlandığı durumda hız, kapasite, gecikme problemi yaşamadan ve hava şartlarından etkilenmeden Fiber Mobilite sayesinde kaliteli iletişim kurar. Müşterinin mobil cihazının baz istasyonuna bağlantı sağlayabilmesi için ise, gerekli olan sinyal gücü, telefonun desteklediği teknolojiler yani cihaz modeli ve baz istasyonu ile aradaki mesafe gibi faktörlere bağlı olarak çekim problemi gerçekleşebilir. ​

​​​ ​