Akıllı telefonun yanında kulaklık, telefonun sağında ve solunda uçan kitaplar bulunuyor.
Türk Telekom olarak, bilgiye erişimde fırsat eşitliği ilkesinden hareketle, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) iş birliği ile Türkiye'nin ilk telefonda sesli kitap hizmeti ‘’Telefon Kütüphanesi’’ projesini 3 Aralık 2011 Dünya Engelliler Günü'nde hayata geçirdik.
Görme engelliler için ücretsiz sesli kitap ve içerik hizmeti sunduğumuz Telefon Kütüphanesi’nde şiirden romana, tarihten kişisel gelişime, deneme sınavlarından tasavvufa 50’den fazla kategoride 3.000’den fazla sesli kitap, dünyaca ünlü tabloların betimlemeleri ve Anadolu Ajansı tarafından servis edilen anlık haberler yer alıyor.
Proje kapsamında 2017 yılında görme engelliler için geliştirdiğimiz para tanıma özelliğini, 2020 yılında ise ilaç barkodu tanıma özelliğini hayata geçirdik. Uygulamadaki para tanıma özelliği sayesinde kullanıcılar, kâğıt paraları kameraya göstererek 1 saniye içerisinde değerini sesli olarak öğrenebilirken; RxMediaPharma İnteraktif İlaç Bilgi Kaynağı iş birliği ile 6.000’den fazla ilacın prospektüsüne sesli erişebiliyor. Görme engelliler, ana menüdeki ilgili fonksiyonu etkinleştirerek, telefon kamerasının ilaç kutusundaki barkodu tanıması ile temel bilgileri sesli dinleyebiliyor. Bu özellikler sayesinde görme engelli bireyler yardıma ihtiyaç duymadan güvenle alışveriş yapabiliyor ve ilaçların kullanımı ile ilgili bilgilere erişebiliyor.
Görme engelliler, Telefon Kütüphanesi’ne, uygulamayı telefonlarına ücretsiz indirip GETEM’den temin edecekleri şifrelerle kayıt yaparak ulaşabiliyor.
Telefon Kütüphanesi ve GETEM e-Kütüphanesi’ne gönüllü katkıda bulunarak görme engellilerin daha çok kitaba ve bilgiye ulaşmasını sağlamak isteyen herkes, geliştirdiğimiz Kitaplara Ses uygulamasını iOS ve Android işletim sistemine sahip cihazlara ücretsiz indirerek kolayca kitap seslendirebiliyor.