Engellilere Özel Hizmetler

İlk Bakışta Türk Telekom

Türk Telekom, engellilere yönelik birçok proje hayata geçirerek; engelleri kaldırıyor, hayatı kolaylaştırıyor.

Türk Telekom, %40 ve üzerinde özür durumunu belgeleyen engelli kullanıcılar için internet hizmetini, internet servis sağlayıcılara toptan olarak %25 indirimli olarak sunuyor. Her bir internet servis sağlayıcı müşterilerine sunduğu perakende fiyatı kendisi belirlemektedir.

Türk Telekom, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) işbirliğiyle Türkiye'nin ilk telefon kütüphanesini hayata geçirdi. Telefon Kütüphanesi Projesi ile yüzlerce sesli kitap 0 800 219 91 91 numaralı telefon üzerinden görme engelli Türk Telekom müşterilerine ev telefonları üzerinden ücretsiz olarak sunuluyor. GETEM ve Türk Telekom işbirliği ile hayata geçen Telefon Kütüphanesi projesi kapsamında görme engelli Türk Telekom müşterileri GETEM kütüphanesindeki yüzlerce kitabı ücretsiz olarak dinleyebiliyor.

Görme engelli Türk Telekom müşterileri GETEM'e üye olduktan sonra aldıkları şifreleri ile sesli kitaplara ücretsiz olarak erişebiliyor. Sadece ev telefonları üzerinden faydalanılabilecek olan Telefon Kütüphanesi Projesi'nin kullanıcıları; dilediği kitabı seçme, bir sonraki aramada kaldığı yerden devam etme veya bölümler arasında ileri geri gidebilme gibi seçeneklere sahip.

Türkiye'de eğitim alanında bugüne kadar hayata geçirilen en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Türk Telekom Okulları projesi kapsamında eğitime kazandırılan 76 eğitim binasından biri olan Siirt Türk Telekom İlköğretim ve İş Okulu'nda engelli öğrenciler temel yaşam becerilerini geliştirerek, topluma uyum sağlıyor. Siirt Türk Telekom İlköğretim ve İş Okulu'nda, okul öncesi eğitim birimi, otistik engellilere, işitme engellilere, görme engellilere, eğitilebilir ve öğretilebilir zihinsel engellilere eğitim hizmeti sunan 40 derslik, spor salonu, fizyoterapi bölümü ve çok amaçlı salonlar bulunuyor.

Konya Türk Telekom Amatör Spor Kulübü futbol, güreş, tekwando ve ampute futbol branşlarında hizmet vermektedir (10.08.2012 tarihli yönetim kurulu kararı ile Ampute Futbol Takımı kurulmasına karar verilmiştir).

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın öncülüğünde yürütülen, engellilere evinden dışarıya çıkmadan çağrı merkezlerinde çalışabilme imkanını sunan "Ben de Varım" projesine, Türk Telekom, istihdam edilen engelli çalışanlarla katkı sağlıyor.

Türkiye’de birçok işitme ve konuşma engelli birey, işitemediği ve konuşamadığı için hizmet veren kamu ve özel sektörün irtibat telefonlarına (iş telefonu ve 444’lü Numara) ulaşamamakta, birçok hizmetten faydalanamamaktadır.

Engelsiz mesaj ürünü ile işitme ve konuşma engelli vatandaşlar ev/cep telefonlarından kısa mesaj (SMS) ile sabit telefonlara interaktif (çift yönlü) erişim sağlayarak bu servisi kullanan güvenlik/sağlık merkezlerine ulaşabiliyor, belediye/kamu/özel kuruluşlara şikayet/öneri/isteklerini bildirme, yemek siparişi verebilme ve seyahat firmalarına erişebilme imkanına kavuşuyorlar.

Türk Telekom Bireysel Online Hizmet Merkezi üye müşterilerin faydalanabileceği canlı yardım fonksiyonu ile işitme engelli müşterilerimiz diledikleri soru ve işlemi, müşteri temsilcilerimizle direk yazışarak yapabilirler.

Görme engelliler için fatura uygulamasını Türkiye'de uygulayan ilk telekomünikasyon şirketi olan Türk Telekom, başvuruda bulunan müşterilerine braille alfabesi ile basılmış özel fatura gönderiyor.

Türk Telekom dileyen görme engelli kullanıcılarının yararlanması için hizmet veren sesli fatura bilgilendirme servisi 163 sayesinde görme engelli müşteriler, fatura tutarını ve son ödeme tarihini öğrenebiliyorlar.

Türk Telekom görme engelli müşterilerini abonelik başvurusu sırasında vekil getirme zorunluluğundan kurtararak, görme engelli müşterilerini braille alfabesi ile hazırlanmış abonelik sözleşmesi ile iletişim hizmetlerinden yararlanmaya davet ediyor.

Türk Telekom fiziksel engelli müşterilerinin hayatını kolaylaştırmak için Türkiye çapında tekerlekli sandalye kullananların rahatlıkla erişebileceği ankesörlü telefonları hizmete sunuyor. Türkiye'de 37 ilde 210 noktada bulunan ankesörlü telefon makineleri tekerlekli sandalye kullanan müşterilerin rahatlıkla kullanabileceği yükseklikte monte ediliyor. Ankesörlü telefonlar çoğunlukla hava alanı, hastane ve otobüs terminalleri gibi yoğun trafik olan alanlara yerleştiriliyor.

Türk Telekom Türkiye’ye Değer sayfası görme engellilerin kullanımına uyumlu tasarlandı. Tüm görsel ve linkleri yazılı metni okuma programına uygun şekilde hazırlanan web sitesi, kısıtlı görme engeli bulunan veya renk körü olan kullanıcılar da düşünülerek hazırlandı. Farklı renkte ve fark edilmesi kolay linkler ile hazırlanmış, görsel ve metinlerin boyutları da kullanıcının isteğine göre büyütülecek veya küçültülecek şekilde düzenlendi. Diğer Türk Telekom web sitelerinde de bu yöndeki çalışmalar devam etmektedir..



​​