24.12.2024 Teknoloji

Veri Yedekleme Nedir? Üç Adımda Veri Yedeklemenin Önemi

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Artan dijitalleşme ile birlikte hem kişisel yaşamda hem iş hayatında verileri güvenle saklamak son derece mühim. Buradan hareketle “Veri yedekleme nedir?” sorusu; bir elektronik sistemin, yapılandırmanın, uygulamalara ait verilerin ya da dosyaların orijinalden ayrı bir şekilde korunarak saklanan kopyası olarak cevaplandırılabilir. Özel ve kurumsal veriler sistemlerin çökmesi, doğal afetler, güvenlik açıkları ve arızalar gibi çeşitli nedenler dolayısıyla silinebiliyor. Veri yedekleme, bu belge ve bilgilerin korunabilmesi açısından büyük bir öneme sahip. Beklenmedik durumlar sonrasında sistemlerin düzgün bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için veri yedekleme yöntemleri oldukça etkili.

Veri yedeklemeleri kurumsal ve özel alanlarda kullanılabiliyor ve cep telefonlarından iş yeri alt yapılarına dek tüm veriler yedeklenebiliyor.

1. Tam Yedekleme

Veri yedekleme yöntemleri içinde yer alan tam yedekleme, spesifik bir alana ait tüm verilerin birebir kopyalanması ile oluşturulan yedekleme yöntemi. Bu yöntem bir veri tabanının ya da herhangi bir sistemin başlangıcından itibaren tüm verilerinin belirli aralıklarla yedeklenmesi sistemine dayanıyor. Tam yedekleme yöntemi tüm verileri kapsamlı bir şekilde yedeklediğinden iş alanlarında en çok tercih edilen yedekleme sistemi olarak listede ilk sırada yer alıyor. Tam yedekleme sayesinde herhangi bir veri kaybı durumunda eksiksiz bir geri dönüş sağlanabiliyor. Ancak bu yedekleme yöntemi, depolama alanlarında çok fazla yer aldığı için depolama maliyetlerinde artışa neden olabiliyor.

2. Artımlı Yedekleme

“Veri yedekleme nasıl yapılır?” sorusunun bir diğer yanıtı ise artımlı yedekleme. Artımlı yedekleme, tam yedeklemeyi takip eden bir yedekleme yöntemi olarak da nitelendiriliyor. Tam yedekleme sonrasında değişikliklerin yedeklenmesi ile oluşturulan artımlı yedekleme depolama alanında tasarruf sağlamak isteyenler için tercih edilen bir yöntem. Bu yöntem, yalnızca değişen verileri yedeklemeyi merkezine almasıyla depolama alanında tasarruf edilmesini sağlıyor. Artımlı yedeklemede yedekleme sürelerinin az olması da bu yedekleme yöntemini tercih edenler için önemli bir avantaj sağlıyor.

3. Ayna Yedekleme

Ayna yedekleme ise bir sistemin ya da veri tabanının tam kopyasının oluşturulması ve yedeklemenin birebir yapılmasını sağlayan bir yedekleme sistemi olarak tanımlanıyor. Her yedekleme setinin orijinal verilerin kopyasını içermesiyle güvenli bir yedekleme sistemi olarak tercih edilebiliyor. Ayna yedekleme sayesinde yedekleme setlerinin birbirlerinden bağımsız şekilde korunup kullanılabilmesi de olanaklı bir hâle geliyor. Ayna yedekleme de tıpkı artımlı yedekleme gibi hızlı süreçleri sayesinde ön plana çıkıyor. Veri kaybı yaşanması durumunda son yapılan yedeklemelerin kullanılarak bir geri dönüşüm sağlanması, bu yedekleme türünün tercih edilme sebeplerinden.

Veri Yedekleme Neden Önemlidir?

Cep telefonları ya da bilgisayarlarda sistemler her zaman beklenildiği gibi çalışmayabilir. Telefon ve bilgisayarların arızalanması gibi durumlar, verilerin güvenliğini tehlikeye sokabiliyor. Böyle durumlarda bilgisayar ve telefon veri yedekleme yöntemleri son derece önemli. Veri yedekleme işlemleri sayesinde cihazlar içinde bulunan bilgilerin kaybolmasının önüne geçilebiliyor ve herhangi bir arıza durumu yaşanması halinde depolama alanlarından eski bilgiler kolaylıkla geri çekilebiliyor. Veri yedekleme ve kurtarma işlemleri sayesinde kişi ve kurumlar, önemli bilgilerini kaybetmeden sistem gerekliliklerini yeniden sağlayabiliyor ve herhangi bir problemle karşılaşmadan cihazlarını kullanmayı sürdürebiliyor.

Veri yedekleme özellikle iş hayatı için büyük bir önem taşıyor. Firmaların çalışma bilgileri ve projelerinin yanında çalışmalara ait bilgi ve belgelerin saklanabilmesi için yedekleme işlemlerinin gerçekleştirilmesi oldukça kritik. Veri yedeklemeleri için çeşitli yöntemler kullanılabiliyor ve her işletme kendi verilerini korumak için en uygun yöntemi tercih edebiliyor.