Türk Telekom Blog

07.06.2024 Teknoloji

Veri Kullanımı Ne Demek? Kullanımı ve Ayarları

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Türkiye’de internet kullanım alışkanlıkları hızla değişiyor. 2023 yılı verilerine göre, internet kullanıcılarının sayısı artarken internette geçirdikleri süre ise azaldı. Hâliyle sosyal medyanın günlük yaşamımızdaki yeri büyük ve bu alanlardaki değişimler dikkat çekici…

Günümüzde alışveriş yapmak, film izlemek, oyun oynamak veya para göndermek gibi günlük aktivitelerimiz için en sık kullandığımız yer, şüphesiz ki internet. Mağazalarda gördüğümüz ürünleri e-Ticaret sitelerindekilerle kıyaslamak, sanal marketlerin indirim listelerini takip etmek ve rezervasyon yaptıracağımız otelleri sosyal medyada araştırmak artık rutin hâle geldi. Kutu açılış videoları izlemek ve kullanıcı yorumları okumak ise âdeta birer hobiye dönüştü.

Bu dijital alışkanlıkların sürekli olarak değişip dönüşmesi, We Are Social’ın yayımladığı Dijital 2023 Global raporunda çarpıcı rakamlarla ortaya çıktı. 2023 yılının ilk ayında Türkiye’deki internet kullanıcılarının sayısı 71,38 milyona ulaşmış durumda. Bu da toplam nüfusun %83,4’üne denk geliyor. Geçtiğimiz yılki rapor ile kıyaslandığında 1,3 milyonluk bir artış olduğu görülüyor. Ancak nüfusun %16,6’lık bir kesimi yani 14,21 milyon kişi hiç internet kullanmıyor. Sosyal medya tarafında ise toplam nüfusun %73,1’ini temsil eden 62,55 milyon aktif kullanıcı bulunuyor.

Veri Nedir?

Günden güne yaygınlaşan dijitalleşme sayesinde her yerde varlığını gösteren verinin ne olduğu merak ediliyor. Veri nedir kısaca aktarılacak olursa; gerçek zamanlı toplanan bilgilerin sayısal olarak ifadesi denebilir. Dijital kayıtlar tarafından elde edilen veri kayıtları ile dünya üzerinde pek çok bilgiye erişim sağlanabiliyor. Özellikle akıllı cihazlardan adını sık sık duyduğumuz veri, internet sosyalliğini önemli ölçüde etkiliyor. Dijital platformlarda yapılan tüm işlemlerin veri aracılığıyla gerçekleşiyor. Bu teknolojinin getirdiği ve adını sık sık duyduğumuz bir kavram da veri. Veri kullanımı pek çok dijital alanda kullanılarak pek çok faydanın kapısını aralıyor. Peki, veri kullanımı ne demek?

Veri kullanımı, akıllı cihazların kullanımı açısından aktarılacak olursa; internet üzerinden çeşitli uygulamalar aracılığıyla yapılan veri alışverişine deniyor. Akıllı cihazlarda mobil operatörünün sağladığı veri ile tüketiciler rahatlıkla kullanım gerçekleştirebiliyor. “Veri kullanımı nedir?” sorusuna cevap bulduysanız ve bu konuyla ilgili daha fazla cevap arıyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Akıllı Cihazlarda Veri Kullanımı

Veri kullanımı yaşamın birçok alanında tercih edilen ve teknolojinin olmazsa olmaz faydalarından biri olarak karşınıza çıkıyor. Veri kullanımının en sık tercih edildiği yerlerden biri ise akıllı cihazlar oluyor. Burada “Mobil veri kullanımı nedir?” sorusu devreye giriyor.

Mobil veri kullanımı, internet aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlerin ortaya çıkardığı veri alışverişi olarak aktarılabiliyor. Akıllı cihazların günümüzde tek bir tıkla en önemli işlerinizi bile halletmesi, büyük ölçüde internet sayesinde mümkün hale geliyor. İnternetin kullanılabilir hâle gelmesi ise veri olarak hayatınıza yansıyor.

Veri kullanımı ile eğlenceli uygulamalara erişmek de mümkün. Oyun oynayabilir, müzik dinleyebilir, dizi ve film izleyebilirsiniz. Gündemden haberdar olabilmek için son dakika haberlerine kadar pek çok bilgiye veri kullanımı ile ulaşabilirsiniz. Hava durumu öğrenme, evdeki cihazları uygulamalar üzerinden takip etme ve yönetme gibi ekstra kolaylıklar da veri kullanımı ile mümkün. Akıllı cihazlarda veri kullanımı sayesinde gerçekleştirebileceğiniz bazı işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Akıllı cihazlarda veri kullanımı ile her an her yerde bilgiye erişmek mümkün. Cihazınızda veriyi kullanarak, öğrenmek istediğiniz bir konuyu arama motorları aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
  • Sevdiklerinize mesajlaşma uygulamaları, sosyal medya uygulamaları gibi platformlardan ulaşmak için akıllı cihazlarınızdaki veri kullanımından yararlanabilirsiniz.
  • Akıllı cihazlarda veri kullanılarak navigasyon ile dilediğiniz yere ulaşım sağlayabilirsiniz. Konumuzu öğrenebilir, gideceğiniz yerin rotası ve trafik durumu gibi detaylı bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.
  • Dijitalleşen dünyanın getirdiği en büyük kolaylıklardan biri akıllı cihazınızdan banka verilerinize rahatlıkla ulaşabilmeniz. Veri kullanımı ile mobil bankacılık uygulamalarına giriş yapabilmek de oldukça kolay.
  • Son yıllarda popüler olan online alışveriş, veri kullanımı ile mümkün hale geliyor. Verinizi kullanarak internet üzerinden yaptığınız alışverişinizin teslimat sürecini takip edebilirsiniz.

Telefonda Veri Ayarları

“Telefonda veri nedir?” sorusu, akıllı cihaz kullanıcılarının en çok merak ettiği sorulardan biri oluyor. Telefonda veri, online bilgi alışverişi yapabilmek için kullanılan bir varlık olarak aktarılabiliyor. Mobil cihazda yer alan uygulamalar verileri pek çok amaçla kullanıyor. Bu yoğun kullanım sebebiyle telefonda hali hazırdaki veri ayarlarını yönetmek ve tasarruflu bir şekilde kullanmak oldukça önemli. Mobil cihazınızın işlevlerini yerine getirmesi ve hatalarla karşılaşılmaması için telefonda veri ayarlarının düzenli kontrole ihtiyacı oluyor. Telefonda veri ayarları yapılarak olumsuz durumların önüne geçebilmek de mümkün.

Telefon veri ayarlarında yapılabilecek işlemlerden biri veri kullanım uyarısı belirlemek. “Veri kullanım uyarısı ne demek?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Veri kullanım uyarısı belirlediğiniz veri kullanım limitine ulaştığınızda karşınıza çıkıyor. Bu uyarı sayesinde kota aşımı olmuyor ve beklenmedik faturalar ile karşılaşmamış olunuyor. “Veri kullanımı nasıl ayarlanır?” diye düşünüyorsanız mobil operatörünüzden yardım alabilir, telefonunuzun veri ayarlama kısmından limitinizi belirleyebilirsiniz. Aynı zamanda Türk Telekom kullanım miktarı servisi size bilgilendirme yaparak aşım yapmamanıza destek olur.

Veri kullanımını yönetmek ve detaylı takip etmek isteyenler ise genellikle veri sıfırlama işlemine başvuruyor. Telefonda veri kullanımı sıfırlama, geçmiş aylardaki veri kullanımını silerek sıfırdan bir veri takibi yapmanıza yardımcı oluyor. Telefonunuzun bağlantılar kısmından bu sıfırlamayı pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Mobil Veri Hakkında Merak Edilenler

Mobil verinin son yıllarda oldukça sık tercih edilmesi ve yaşamı kolaylaştırması, soruları da peşinde getiriyor. Bu noktalardan ilki, “Mobil veri açılmıyor.” uyarısı oluyor. Mobil verinin açılmaması hücresel veri ayarlarında bir problemin varlığından, kota aşımından, yazılım güncellemesinden veya SIM kart kaynaklı sorunlardan meydana gelebiliyor.

Mobil veri hakkında merak edilen bir diğer konu, “Mobil veri şifresi nasıl öğrenilir?” sorusu. Mobil veri şifresi öğrenmek için operatör ile iletişime geçebilir, web sitesindeki destek sekmesinden destek alabilirsiniz.

“Mobil veri nasıl açılır?” sorusunun cevabı ise oldukça basit, Ayarlara giriş yaparak bağlantılar kısmında bulunan “Veri bağlantısı” seçeneğine tıkladıktan sonra mobil veri aktif hale geliyor. “Mobil veri nasıl paylaşılır?” diye düşünüyorsanız akıllı cihazınızda bulunan “mobil hotspot ve tethering” veya “Taşınabilir hotspot” seçeneğine girmeniz gerekiyor. Şifre ve ağ adı ayarlarını yaparak veri paylaşımı aktif hale getirilebiliyor.

En çok merak edilen konulardan bir diğeri ise “Mobil veri neden çekmiyor?” sorusu. Mobil verinin çekmemesinin sebepleri hücresel sinyal gücünün az olması veya olmaması, mobil verinin kapalı olması, veya fatura ödenmemesi gibi durumlar oluyor. Aynı zamanda SIM Kart hasarı bulunuyorsa da mobil veri çekmeme sorunuyla karşılaşılabiliyor.