30.08.2023 Teknoloji

Vekil Sunucu Proxy Hakkında Her şey!

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Vekil sunucu ya da ara sunucu olarak da bilinen Proxy, ziyaret etmek istediğiniz sitelere farklı bir kanal üzerinden erişmenizi sağlayan bir araçtır. Sunucu ile istemci arasında bir aracı görevi gören bu özellik pek çok rahatlığı beraberinde getirir. İstemciler internete bağlanmak ya da diğer sunucularla iletişim kurmak için Proxy sunucusunu kullanır. Proxy, istemcinin taleplerini alarak hedef sunucuya iletir.

Tanımı karışık gelen “Proxy nedir?” sorusu, pek çok kişi tarafından merak edilir. Proxy, kısaca “Bilgisayar ağlarında sunucu ile istemci arasında aracı olarak çalışan bir sunucudur.” şeklinde tanımlanabilir. İstemciler, Proxy sunucusunu kullanarak internet erişimi sağlayabilir veya diğer sunucular ile iletişim kurabilir. İstemcinin taleplerini alarak bunları hedef sunucuya gönderir ve oradan aldığı yanıtı istemciye iletir. Aslında Proxy, açılan web sitesine bir ara sunucu ile ulaşılmasını sağlar. Böylece doğrudan olmayan bir ulaşım özellikle internetteki güvenlik için oldukça önem taşır.

“Proxy nasıl kullanılır veya hangi amaçlarla kullanılabilir?” sorularına verilebilecek birçok farklı yanıt bulunur. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Kullanıcıların gerçek IP adreslerini gizleyen Proxy sunucuları, internet trafiğini şifreleyebilir. Böylece kişilerin bilgileri korunma altına alınabilir.
  • Proxy konusunu araştıranların aklına “Proxy kullanmak güvenli mi?” sorusu gelebilir. Hedef sunucuya erişim, Proxy aracılığı ile yapılabilir ve farklı bir IP adresi kullanılır. Güvenlik konusunda herhangi bir sorun teşkil etmez.
  • Ağ trafiğini azaltabilmek ve kullanıcılara daha hızlı yanıtlar sağlayabilmek için sık kullanılan içerikleri ön belleğe alabilir. Ön bellekleme Proxyleri, özellikle büyük ağlarda performansı artırarak daha kolay ve hızlı bir şekilde erişim sağlayabilir.
  • Proxy sunucuları güvenlik konusunda da oldukça sık kullanılır ve ağ trafiğini izleyerek saldırı, zararlı içerik gibi girişimleri tespit edebilir. Kullanıcılara uyarı göndererek bu tür tehditlere karşı korur.

Proxylerin birçok farklı türleri bulunur. Bunlardan bazıları http Proxyleri, https Proxyleri ve socks Proxyleri olarak adlandırılır. Bu türlerin her biri, belli bir protokol veya amacı destekleyebilir.

Proxy Nasıl Kullanılır?

Kullanılan işletim sistemi ve tarayıcıya bağlı olarak değişebilen Proxy kullanımı için belirli birkaç işlem adımı bulunur. “Proxy nasıl kullanılır?” sorusunun yanıtı açıklanacak olursa işlem basamakları şu şekilde sıralanabilir:

  1. 1. Proxy kullanımı için ilk adım kullanmak istediğiniz bir Proxy sunucusu edinmektir. Proxy sunucusunu kullanabilmek için IP adresini ve port numarasını almanız gerekir.
  2. 2. Windows, macOS veya Linux gibi bir işletim sistemi kullanıyorsanız Proxy ayarları düzeltme yapmanız gerekir. Bu ayarlar genellikle ağ bölümünde bulunur. Ağ ve internet bölümüne girerek manuel Proxy ayarları seçilir. Bu bölüme Proxy sunucusunun IP adresi ve port numarası girilir.
  3. 3. Proxy ayarları değiştirme ile tarayıcı ayarlarını düzenleyip Proxy ayarlarına erişim sağlayabilirsiniz. Ayarları kaydederek tarayıcınızı yeniden başlatmanız gerekir.
  4. 4. Proxy ayarlarını yapılandırdıktan sonra tarayıcınız veya sistem uygulamalarını kullanarak Proxy sunucusunu kullanabilirsiniz.

Bu işlem basamakları, genel olarak kullanımı başlatmanıza yardımcı olabilir. Fakat kullanılan işletim sistemi ve tarayıcıya bağlı olarak bu adımlar farklılık gösterebilir.

Proxy Kullanmak Güvenli midir?

Proxy kullanımının güvenliği, kullanılan Proxy sunucusuna ve amaçlarına bağlıdır. Proxy kullanımı güvenli olabilir ancak Proxy sunucusu seçimi, veri şifrelemesi, güvenilirlik politikaları ve ek güvenlik önlemleri gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Kullanıcılar güvenilir kaynaklardan Proxy sunucusu seçmeli ve kişisel verilerin güvenliğini sağlamak için ihtiyaçlarına uygun güvenlik önlemlerini almalıdır. Böylelikle sıkça sorulan “Proxy kullanmak suç mu?” sorusuna da daha net bir şekilde cevap verilebilir. Sistemin amacı; internet trafiğini yönlendirmek, gizlilik ve güvenlik gibi işlemleri yaparak kullanıcılar için daha iyi bir çevrim içi deneyim sunmaktır. Bu yüzden kullanım sırasında yasalara ve yerel düzenlemelere uymak önemlidir.

Güvenli bir kullanım için güvenilir Proxy sağlayıcılarını tercih etmek, internet trafiğinin şifrelenmesi, zararlı trafiği engelleyebilmek için filtreleme ve güvenlik duvarı gibi mekanizmalar kullanılması gerekir. Bazı Proxy sunucuları kullanıcılara güvenlik ve gizlilik ayarları gibi kullanıcı denetimleri sunar. Bu ayarları kullanarak Proxy üzerinden geçen trafiği kontrol edebilir ve gerektiğinde güvenlik önlemlerini arttırabilirsiniz. Ayrıca Proxy sunucusu kullanırken güvenilir ve güvenli internet bağlantılarına bağlanmanız önemli taşır. Genel bir Wi-Fi ağı yerine şifre korumalı ve güvenlik önlemleri alınmış bir ağa bağlanmak verilerinizin güvenliğini artırır.

Proxy Kullanımının Avantajları

Proxy kullanımı işlemlerinizi çok daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirirken aynı zamanda güvenlik konusunda da birçok avantaj sunar. Gerçek IP adresinizi gizleyerek çevrim içi gizliliğinizi korumanızı sağlar. Bu şekilde internete eriştiğinizde hedef sunucu gerçek IP adresinizi değil Proxy sunucusunun IP adresini görür. Sık kullandığınız içerikleri ön belleğe alarak internete erişim hızınızı arttırır. Bunun yanı sıra web sayfalarının daha hızlı açılmasını ve daha iyi kullanılmasını sağlar. Tüm bunlara ek olarak Proxy, erişimleri hızlandırmasının yanı sıra uluslararası internet bağlantılarında yoğunluğu azaltır. Aynı zamanda internet ağının daha etkin kullanılmasına olanak tanır.

Proxy sunucuları, gelen veya giden internet trafiğini tarayarak zararlı içerikleri engelleyebilir. Örneğin, kötü niyetli web sitelerine veya zararlı dosyalara erişimi engelleyebilir veya virüs taraması yapabilir. Proxy sunucusu, ek bir güvenlik katmanı sağlayarak çevrim içi tehditlere karşı koruma sağlar.