Türk Telekom Blog

25.07.2024 Teknoloji

Teknoloji ve Sosyal Medya Dili Nasıl Etkiler?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Teknoloji ve internet, hayatımızın her alanında büyük bir etki yaratıyor. Bu hızlı değişim ve gelişim, dilimize de yansıyor ve yeni terimler ile ifade biçimleri ortaya çıkabiliyor. Teknolojinin ilerlemesi ile hayatımıza giren bu terimler, sosyal medya platformlarında sıklıkla karşılaştığınız yabancı kavramlar ve internette kullanılan kelimelerin dil üzerindeki etkileri, dilin sürekli değişen ve dinamik bir yapıya sahip olduğunu gösteren unsurlar arasında yer alıyor. Teknoloji ve sosyal medya ilerledikçe kullandığımız dil de bu ilerlemeye bağlı olarak değişim gösterebiliyor.

Gelişen Teknoloji ile Çok Kullanılan Terimler

Teknoloji ve sosyal medya konusu düşünüldüğünde hayatımıza giren bazı terimlerin başında blockchain yer alıyor. Bitcoin gibi kripto paralarla gündeme gelen bu terim, merkezi olmayan dağınık bir veri tabanı yapısını ifade ediyor. Finans dünyasından sağlık sektörüne kadar pek çok alanda kullanılan blockchain, teknoloji ve sosyal medya ile hayatınıza giren terimlerden yalnızca biri oluyor.

İnsan benzeri düşünme ve öğrenme yeteneğine sahip makineler, yazılımlar için kullanılan yapay zekâ terimi ise teknoloji ve sosyal medyanın dile etkisi olarak ortaya çıkıyor. Sağlık, otomotiv, eğitim ve daha pek çok sektörde büyük değişimlere yol açan yapay zekâ terimi; teknolojik ilerlemenin bir uzantısı olarak örnek verilebiliyor.

Kullanıcılarını tamamen dijital bir ortam içine çeken sanal gerçeklik terimi ise oyunlardan eğitime, turizmden tıbba kadar geniş bir yelpazede yenilikler sunan yepyeni bir kavram. Verilerin ve uygulamaların internet üzerinden erişilebilir hâle gelmesini sağlayan bulut bilişim de teknoloji ve iş dünyasında esneklik ile maliyet avantajı sunan terimlerden biri olarak hayatımıza girdi.

Sosyal Medyada Sıklıkla Kullanılan Yabancı Kavramlar

Küresel bir iletişim platformu olarak dilinize pek çok yabancı kavramın girmesine sebep olan teknoloji ve sosyal medyanın dile etkisi sayesinde sıklıkla kullanılan yabancı kavramlar şu şekilde açıklanabiliyor:

  • Beğenmek anlamına gelen "like" kelimesi, özellikle sosyal medya platformlarında kullanılıyor.
  • Bir kişiyi ya da sayfayı takip etmek anlamında kullanılan "follow" kelimesi, yine sosyal medya platformlarında oldukça yaygın.
  • Belirli bir konuyu ya da temayı belirtmek için kullanılan “hashtag” işareti ve kavramı, platformlarda içeriklerin kategorize edilmesine yardımcı oluyor.
  • Sosyal medyada geniş bir takipçi kitlesi olan “influencer” kelimesi ise kitleleri etkileyebilen kişiler için kullanılıyor.
  • Bir içeriğin kısa sürede geniş kitleler tarafından paylaşılması ve yayılması anlamında kullanılan "viral" ise sosyal medyanın dinamiklerini belirliyor.

Bu kavramlar, her an her yerde duyabileceğiniz ve “Toplumsal değişim teknoloji ve sosyal medyanın dili nasıl etkiler?” konusunda örnek gösterilebilecek en yaygın kavramlar.

İnternette Kullanılan Kelimelerin Dil Üzerinde Etkisi

Dil, sürekli olarak değişen ve gelişim gösteren canlı bir yapıya sahip. Yüzyıllar geçse de dilde bazı kelimeler, hâlâ aynı şekilde kullanılabiliyorken değişen zamanın etkisi ve “insan” etkeni ile dilde yeni kelimeler doğabiliyor. Bu noktada son derece gelişim gösteren “Teknoloji ve sosyal medya, dili nasıl etkiler?” konusunda da bazı kavramların yer aldığı görülebiliyor. İnternet ve sosyal medya, dile pek çok yeni kelime kazandırabiliyor. Örneğin, "googlelamak" ya da "selfie" gibi terimler günlük olarak yaygın bir şekilde kullanılabiliyor.

İnternet, farklı dillerin ve kültürlerin bir araya gelmesini sağlıyor. Bu, dil çeşitliliğini artırırken, aynı zamanda diller arası etkileşimi ve kültürel alışverişleri de teşvik ediyor. Ayrıca internet, bireylerin kendi kimliklerini ifade etmelerinde de önemli bir rol oynuyor. Özellikle genç nesil, kendi dil ve üslubunu oluştururken internetten etkileniyor ve bu da dilin dinamizmini arttırıyor. Bu nedenle “Teknoloji dili nasıl etkiler?” konusuna göz atıldığında, dilin hâlihazırda evrim geçiren bir yapısı olduğu ve toplumsal gelişmelerin teknolojinin ve sosyal medya kavramının da dilin bu değişimine ayak uydurduğu düşünülüyor. Sosyal medya ve teknoloji, dilin dinamizmini arttırarak doğal gelişimini destekliyor.