Türk Telekom Blog

28.08.2024 Teknoloji

Sosyal Medya Hesaplarında Mavi Tik Nasıl Alınır?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Mavi tikler, bir hesabın doğrulanmış olduğunu göstermek için verilen rozetlerin ismi. Sosyal medya platformlarındaki hesaplar arasındadoğrulanmış hesapların ayırt edilebilmesine yardımcı olan mavi tik rozetleri ünlü ve tanınmış kişilerin, ya da belirli kurum ve kuruluşların hesapların taklit edilmesinin önüne geçilmesini sağlıyor.

Birçok sosyal medya hesabında bu rozet mavi tik simgesi ile gösteriliyor. Rozet sayesinde resmi hesapları diğer hesaplardan ayırt etmek oldukça kolay. Instagram, Facebook, Twitter (X) gibi birçok uygulamada mavi tik almak mümkün.

Mavi Tik Nedir?

Mavi tik simgesi, birçok sosyal medya platformunda kullanıcı isimlerinin yanlarında yer alan simgelerin ismi. Doğrulanarak mavi tik sahibi olan hesaplar takipçi ve kullanıcılara güven vererek onların gerçek ve orijinal hesapları ayırt edebilmesini sağlıyor. Mavi tik, dolandırıcılık gibi çeşitli yasa dışı sorunların önüne geçilmesinde de etkili bir sistem.

Mavi tik satın alma aktiviteleri son dönemlerde çeşitli platformlarda uygulamaya konulmuşsa da topluma mâl olan kişi ve kurumların mavi tikten yararlanmaları daha eski bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Mavi tik almak için takipçi sayısı veya popülerlik birincil kriter değil. Mavi tik sahibi olmak için kimlik doğrulaması uygulamalarının gerçekleştirilmesi gerekebiliyor. Bazı sosyal medya uygulamalarında yalnızca belirli kriterleri sağlayan kişilere mavi tik verilirken bazılarında para karşılığı hemen her hesaba mavi tik rozeti verilebiliyor.

Mavi Tik Avantajları

Mavi tik rozetleri sağladıkları avantajlarla da kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen sosyal medya platform özelliklerinin başında geliyor. Kurumsal kimliğe sahip olan kişi ve kurumların mavi tik alması ile güvenilirlikleri artıyor ve böylece dijital pazarlama süreçleri daha güvenli bir hâl alıyor. Mavi tik sayesinde hesabın önemli bir amacı olduğu görülebiliyor ve marka bilinirliğinin artması sağlanıyor.

Mavi tik sayesinde çeşitli kullanıcılarla etkileşim kurma oranı ve güvenli etkileşim oranı artıyor. Sosyal medya kullanıcıları arasında doğrulanmış hesaplara daha fazla ilgi gösterildiği de görülüyor. Mavi tik sahibi olan hesaplar daha fazla etkileşim alabiliyor ve daha geniş kitlelere ulaşabiliyor.

Sosyal medya platformlarında mavi tik sahibi olma, çeşitli özelliklere erişim konusunda da avantajlar sağlıyor. Bazı platformlar belirli özellikleri yalnızca onaylı kullanıcıları için aktif edebiliyor. Dolayısıyla mavi tik sahibi olmak bu tür özelliklere ulaşılmasında son derece etkili.

Farklı Sosyal Medya Hesaplarında Mavi Tik Almak

Mavi tik alma kriterleri çeşitli sosyal medya platformlarında değişkenlik gösterebiliyor. Bazı platformlar, parayla mavi tik alma özelliğini aktif edebilirken bazıları bu özelliği yalnızca belirli kullanıcıların kullanımına açıyor.

1. Instagram’da Mavi Tik Alma

Instagram mavi tik alma özelliğinin aktif hâle getirilebilmesi için öncelikle bir başvuru yapılması gerekiyor. Instagram’da mavi tik alma süreci, gerçekleşme süresinin kısa olması ile Instagram kullanıcılarının ilgisini çekiyor.

Instagram’da mavi tik alabilmek için öncelikle hesabın bilinir bir kişi veya kuruma ait olması gerekiyor. Yani taklit edilme riski olan bir hesap olunması hâlinde instagram üzerinden mavi tik alma süreci hızlanıyor. Hesapta en az 1 gönderiye sahip olmak, biyografi ve profil fotoğrafı gibi alanların doldurulmuş olması gibi özellikler; Instagram üzerinden mavi tik almak isteyenlerin öncelikli olarak doldurması gereken alanlar.

Instagram hesabınıza girdikten sonra ayarlar ve gizlilik seçeneğine gidebilirsiniz. Bu alandan “doğrulama talep et” butonunu bulup sizden istenilen bilgileri doldurabilirsiniz. Bu, mavi tikli instagram hesabı sahibi olmanızın ilk adımını oluşturur.

2. Twitter (X)’da Mavi Tik Alma

Twitter mavi tik alma özelliğinin aktive edilebilmesi için mavi tik satın alma sürecinin takip edilmesi gerekiyor. Yeni gelen güncellemelerle Twitter üzerinden herkes para karşılığında mavi tik rozetine sahip olabilir. Twitter’da karşılaşabileceğiniz sarı ve gri tikler ise yalnızca özel kişilere verilen rozet simgeleridir.

Twitter profilinize girip Twitter Blue’ya abone olarak mavi tik özelliğine sahip olabilirsiniz.

3. Facebook’ta Mavi Tik Alma

Instagram ve Twitter’da olduğu gibi Facebook mavi tik alma özelliğini aktif hâle getirmeniz mümkün. Facebook üzerinden mavi tik rozeti almak için platformun topluluk standartlarına ve hizmet şartlarına uymak, bilinir bir kişi ya da kurum olmak ve profil bilgilerinde gerekli yerlerin doldurulmuş olması gibi unsurlara dikkat etmek gerekiyor.