Türk Telekom Blog

20.05.2024 Teknoloji

Smart TV Ne Demek? Smart TV ile Yapılabilecekler

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Her geçen gün gelişme gösteren teknoloji dünyasının en çok yenilik getirdiği uygulamalardan biri, televizyonlar. Hemen her evin eğlencesi televizyon modelleri, yeni nesil teknolojilerle eğlenceyi iki katına çıkarıyor. Geleneksel televizyonların yerine geçen akıllı televizyonlar ile pek çok platforma ulaşım sağlayarak zaman geçirmek mümkün. Peki, vaktimizin büyük bir kısmında yer alan akıllı televizyon yani, “Smart TV ne demek?”

Smart TV’ler; çevrim içi uygulamalar, web tarayıcısı, sesli asistan, harici depolama, ekran paylaşımı ve daha pek çok ihtiyaca erişim sağlayarak hayatı kolaylaştırıyor.

Yazımızın devamında, teknolojinin hayatımıza getirdiği önemli yeniliklerden biri olan Smart TV hakkında daha fazla bilgiyi sizler için derledik.

Smart TV Teknolojisi

Smart TV, internet bağlantısı aracılığıyla televizyona farklı özellikler katan cihazlar olarak hemen hemen herkesin evine dahil oluyor. Peki oldukça popüler “Smart TV ne işe yarar?” Smart TV, çevrim içi video platformlarının televizyondan izlenmesine olanak sağlayan akıllı sistem oluyor. Öyle ki bu TV’ler, her geçen gün gelişerek televizyonları daha eğlenceli hâle getirmeyi başarıyor. Uzun yıllar demişken, “Smart TV ne zaman çıktı?” diye düşünüyor olabilirsiniz.

Smart TV’ler, aslında 2000 yılında çıkmış olsa da, 2008 yılından sonra piyasaya sürülmeye başlamış. İnternet aracılığıyla daha fazla uygulamaya erişim arttıkça, 2010 yılında popülerliği daha fazla artmış ve bugünkü halini almayı başarmış. Günümüzde akıllı televizyon bulunmayan ev neredeyse yok denebilir.

Smart TV ile Neler Yapılır?

Teknolojinin etkisiyle televizyonlar tıpkı telefon ve tablet gibi akıllı cihaz sınıfına dahil oluyor. Bu durum bazı soruların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Örneğin “Televizyonda Smart TV ne demek?” sorusu, akıllı televizyonun yaygınlaşmasıyla oldukça merak edilen bir soru hâline geldi. Televizyonda Smart TV, o televizyonun akıllı olduğunu ve internete bağlanarak pek çok işlemi gerçekleştirebileceğini ifade ediyor. İnternete bağlanma özelliği sayesinde çevrim içi hizmetleri takip etmek, uygulamalara ve çeşitli dijital içeriklere rahatlıkla ulaşmak mümkün hâle geliyor.

Tüm bunların yanı sıra bazı Smart TV modellerinde mesajlaşma, harici depolama aygıtı bağlama gibi gelişmiş özelliklere sahip olabiliyor. Smart TV modelleri hayatı önemli ölçüde kolaylaştırırken eğlenceyi maksimum seviyede tutmayı başarıyor. Detaylı olarak yapabileceklerinize şu şekilde değinebiliriz:

  • YouTube, Disney+, Tivibu ve Amazon Prime gibi dizi-film platformlarına televizyon aracılığıyla ulaşma seçeneği sunuyor. Keyifli bir seyrin tadını geniş ekranda çıkarabiliyorsunuz.
  • Çevrim içi olarak haber okuma, sosyal medya gezintisi, araştırma gibi geniş bilgi elde etmenin kolay yolunu sunuyor. Ekran üzerinden bu gezintileri Smart TV ile gerçekleştirmek mümkün.
  • Eğlencenin doruğuna ulaşmak için Smart Televizyonların modellerine göre küçük boyutlu oyunlardan büyük boyutlu oyunlara erişim sağlanıyor.
  • Bazı Smart TV modellerinde sesli komutlara yönelik uygulamaya geçen asistan olabiliyor. Bu sayede kullanım ekstra kolay oluyor.
  • Telefon veya bilgisayar gibi cihazların ekranı akıllı televizyona yansıtılabiliyor. Bu sayede medyalar daha büyük ekranda görünüyor.

Bazı Popüler Smart TV Uygulamaları

Smart TV ile güncel yaşamın popüler uygulamalarına erişim sağlamak mümkün hâle geliyor. Eğlenceyi büyük bir ekranda kesintisiz takip etmek için Smart TV uygulama yükleme yapmak gerekiyor. Tam da bu noktada noktada “Smart TV apps ne demek ve nasıl yüklenir?” diye düşünenler çok fazla. Smart TV uygulamaları, genellikle televizyonun kendi mağazasından indirilebiliyor. Her televizyonun kendine özgü bulunan uygulama mağazasından istediğiniz uygulamayı seçerek televizyon bünyesine ekleyebilirsiniz.

Popüler Smart TV televizyon uygulamaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Geniş yelpazede videoya ulaşma hizmeti veren son derece popüler bir çevrim içi uygulama
  • Dizi ve filmlere erişim sağlayan çevrim içi uygulama
  • Binbir çeşit videonun bulunduğu çevrim içi uygulama
  • Star Wars, Marvel, Disney ve çok daha önemli markanın tek bir platformda yer alıp kullanıcıya geniş yelpaze sunduğu çevrim içi hizmet
  • Facebook video akışını çevrim içi izleme seçeneği
  • Çevrim içi geniş kütüphaneye sahip müzik uygulaması

Smart TV ile Dizi & Film Keyfi

Eğlenceli etkinliklerin arasında dizi ve film seyretmek pek çok kişinin gözünde bir numara olmaya aday. Keyifli bir dizi ve film seyri için ise konfor oldukça önemli. Smart TV modelleri, dizi ve film izlerken size yardımcı olabilecek özelliklere sahip. Bunlardan ilki durdurma, geri alma ve ilerletmenin rahatlıkla yapılması. Bir diğeri ise yüksek çözünürlük sunması. Geniş bir ekran ve yüksek çözünürlük ile sinema keyfi yaşanabiliyor.

Bunun yanı sıra Smart TV, kullanıcılarının zevkini önemsiyor. Sevdiğiniz içeriklere göre karşınıza benzer içerikler çıkartarak size yardımcı oluyor. Altyazı ve dil seçenekleri sayesinde de pek çok farklı ülkenin yapımlarını izlemek kolay hâle geliyor. Keyifli dizi ve film denildiğinde ise akla ilk olarak Tivibu geliyor.

Tivibu, Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom’un dijital televizyon platformu oluyor. Tivibu, televizyonunuzun uygulama mağazasında kolayca indirilebiliyor. Televizyona indikten sonra ise size yepyeni bir dijital dünya sunuyor. Canlı TV yayınlarına ulaşma, kaçırılan dizi ve filmleri tekrar oynatma, yüksek kalite gibi pek çok özelliği bir arada bulunduruyor. Aynı zamanda ilgi alanlarına göre ücretli paketler sunuluyor. Örneğin spordan hoşlanıyorsanız Tivibu’nun sunduğu spor paketlerini satın alarak geniş yelpazede içeriğe ulaşmanız mümkün. Siz de doyasıya eğlence yaşamak istiyorsanız Smart TV edinebilir, Tivibu’nun ayrıcalıklı dünyasını keşfetmeye başlayabilirsiniz.