Konum Paylaşma Nedir? Nasıl Yapılır?

14.10.2024 Teknoloji

Konum Paylaşma Nedir? Nasıl Yapılır?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Canlı konum paylaşma işlemi, GPS donanımlı cep telefonlar üzerinden gerçekleştirilebiliyor. GPS sayesinde anlık konumu ve hareket durumu paylaşımı bir cihazdan diğer cihazlara iletiliyor. Konum paylaşımı birçok kişinin kullandığı bir cihaz özelliği olarak ön planda kendisine yer buluyor.

Konum paylaşımı, özellikle buluşma organizasyonlarında ya da saha ortamı olan çalışma alanlarında oldukça önemli bir yere sahip. GPS donanımı olan mobil cihazlarda çeşitli yollarla konum paylaşımı gerçekleştirilebiliyor. Mobil cihazların işletim sistemlerinin farklı olması konum ayarlarının değişken olmasına neden oluyor. Android ve iOS işletim sistemli cihazlarda ise her bir cihaz çeşidi için farklı konum paylaşma şekilleri geliştirilebiliyor.

Konum Paylaşma Nasıl Yapılır?

“Konum paylaşma nasıl olur?” sorusun yanıtı konumun paylaşılacağı cihaz ve paylaşım yöntemine göre çeşitlilik gösteriyor. Bir konumun paylaşılmasında GPS özelliği başrolde yer alıyor. GPS özelliği bir cihazın konum paylaşabilmesi ve diğer cihazların konum görüntülemesinde etkili oluyor. GPS özelliği olan cihazlar SMS yoluyla konumlarını paylaşabiliyor. GPS özelliğine ek olarak internet bağlantısı bulunan cihazlar da çeşitli uygulamalar üzerinden konum paylaşımına izin veriyor.

Konum paylaşımı sayesinde bir kişinin başka bir kişi ya da kişilerle bulundukları yeri belirleme ve birbirleriyle paylaşma gibi özellikleri kullanabiliyor. Konum paylaşımı haberleşme için olduğu gibi iş dünyasında özellikle de saha çalışması yapılan iş kollarında kullanılabiliyor.

Farklı Uygulamalar Üzerinde Konum Paylaşma

Bir cihazın canlı konumu, konum paylaşma uygulamaları üzerinden ya da SMS üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Whatsapp, konum paylaşımlarında sık sık tercih edilen bir uygulama.

Konum paylaşımında en çok tercih edilen bir diğer uygulama da Google’ın kullanıcılarına sunduğu Haritalar uygulaması. Bu iki uygulama dışında SMS yoluyla da konum paylaşma işlemi gerçekleştirilebiliyor. Bu işlem sayesinde kişilerin birbirlerinin konumlarına ulaşmaları pratik bir şekilde sağlanabiliyor.

1. WhatsApp Üzerinden Konum Paylaşımı

Dünyada yaygın bir kullanıcı kitlesine sahip olan haberleşme uygulaması WhatsApp, konum paylaşma özelliği ile kişiler arasında irtibat kurulmasına katkıda bulunuyor. Sesli, görüntülü ve yazışarak mesajlaşma gibi özelliklerinin yanında konum paylaşımlarına da izin veren WhatsApp sayesinde cihazlar arası konum paylaşımı kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor.

WhatsApp uygulamasında bireysel konuşmalarda ya da grup konuşmalarında konum paylaşımı gerçekleştirilebiliyor. WhatsApp süresiz konum paylaşma, süreli konum paylaşma ve mevcut konum paylaşma gibi çeşitli konum paylaşım özelliklerini kullanıcıların beğenisine sunuyor.

2. Google Haritalar Üzerinden Konum Paylaşma

Google konum paylaşma özelliği bulunan Google Haritalar uygulaması sayesinde kişilerin birbirleri ile konum paylaşmalarına olanak tanıyor. Google Haritalar da benzer uygulamalar gibi süresiz ya da süreli konum paylaşma seçenekleri ile kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı oluyor.

3. SMS Üzerinden Konum Paylaşma

Telefondan konum paylaşımı yapmak için oldukça çeşitli yöntemler bulunuyor. Bu yöntemlerden biri de SMS üzerinden konum paylaşımı yapmak. İlk iki maddede bahsedilen uygulamaların kullanılabilmesi gibi telefonun mesajlar kısmından herhangi bir uygulamaya ihtiyaç olmadan da konum paylaşma gerçekleştirilebiliyor. SMS ile konum paylaşımı diğer uygulamalardan farklı olarak canlı ve hareketli konum gönderme özelliğini kullanıcılarına sunmuyor. Bunun yerine yalnızca belirli bir konumu gönderebiliyor.