Türk Telekom Blog

12.07.2024 Teknoloji

Kapsamlı Rehber: Bilgisayardaki Virüs Nasıl Temizlenir?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Günümüzde teknolojik cihazlar, hemen herkes için büyük bir öneme sahip. Bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler, kullanıcıların hayatını kolaylaştıran ve kişisel verilerini güvenle sakladıkları araçlar olarak öne çıkıyor. Bu nedenle, bu tür cihazların üçüncü şahıslardan ve zararlı yazılımlardan korunması büyük bir öncelik haline geliyor. Özellikle bilgisayarlar söz konusu olduğunda, virüs koruma yazılımları kullanıcılar için vazgeçilmez bir öneme sahip.

Bilgisayar virüsleri; online indirmeler, taşınabilir aygıtlar, e-postalar ve bilgisayar ağları aracılığıyla kolaylıkla bilgisayara bulaşabiliyor. Bu durum; verileri işlevsizleştirme, bilgi hırsızlığı, bilgisayar sistemini yavaşlatma, gizli izleme ve başka bilgisayarlara yayılma gibi olumsuz durumların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Truva atı, fidye yazılımı, rootkit ve solucan gibi en yaygın bilgisayar virüsleri; bilgisayar dünyasında önemli tehditler yaratıyor.

Virüs hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenlerin merak ettiği sorulardan biri, “Virüs kaç dakikada bulaşır?” sorusu oluyor. Bilgisayar koruması ve virüs türlerinin farklı olması, bu sürenin kesin bir şekilde belli olmamasına yol açıyor. Genellikle yayılım süresi ile birkaç dakika gibi hızla bir sürede gerçekleşiyor.

Bilgisayarda virüs tespit edildiği durumda hemen temizleme işlemini başlatmak gerekiyor. Bilgisayar virüsü temizleme işlemi birkaç farklı yöntemle gerçekleşebiliyor. Siz de “Bilgisayardaki virüsler nasıl temizlenir?” diye düşünüyorsanız yazının devamındaki yöntemlere göz gezdirebilirsiniz.

Bilgisayardaki Virüsleri Güvenli Modda Tarayarak Temizleme

Virüsün varlığının bulunmadığı bir ortamda çalışarak temizlik işleminin yapıldığı bilgisayar virüsü temizleme yöntemi güvenli mod olarak karşınıza çıkıyor. Bilgisayarınızı güvenli modda başlatarak yapacağınız bu temizleme yönteminde bilgisayar sadece gerekli dosyaları bünyesinde barındırarak virüs etkisini minimuma indiriyor. Peki, güvenli modda bilgisayarda virüs temizleme nasıl yapılır?

Bu işlem için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibi;

  • Güvenli modda taramanın ilk adımı bilgisayarı kapatıp tekrar açmak oluyor.
  • Bu adım sonrasında karşınıza başlangıç ekranı çıkıyor. Başlangıç ekranında F8 veya Shift+F8 tuşlarına tıklayarak “Güvenli mod” seçeneğine tıklayabilirsiniz.
  • Windows 10 ve 11 kullanıcısı iseniz ayarlardan gelişmiş başlangıç seçeneğini bularak güvenli moda kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Bilgisayarınızdaki virüsleri temizlemek için yavaş bir yöntem olmasının yanı sıra bir hayli etkili oluyor.

Bilgisayardaki Virüsleri Virüs Programları ile Temizleme

“Bilgisayardaki virüs nasıl silinir?” sorusuna verilebilecek diğer cevaplardan biri, virüs programı yüklemek oluyor. Antivirüs programları, bilgisayar sisteminde yer alan kötü amaçlı yazılıma sahip virüsleri tespit ederek temizlemeyi hedefleyen bir program oluyor. Virüs programları ile bilgisayar virüsü temizleme adımları ile siz de bilgisayarınızı temizleyebilirsiniz.

  • Bilgisayardaki virüsleri temizleme işleminin ilk adımı bilgisayarı güvenli modda başlatmak oluyor.
  • Sahip olunan antivirüs programı eğer eskiyse güncelleme yapmak oldukça önemli. Eğer eski değilse güncel hâli mevcut olduğundan bu aşama atlanabiliyor.
  • Antivirüs programı açılarak “Tam tarama” seçeneğine tıklanıyor ve program tarafından bilgisayarın virüsleri tespit edilmeye başlıyor.
  • Virüs tanımlandıysa karşınıza “Temizle” veya “Karantinaya al” uyarısı çıkıyor. Temizleyerek bu virüslerden kalıcı olarak kurtulabilir, karantinaya alarak bilgisayarınızı güvende tutabilirsiniz.

Virüs tespit etme aşaması bazen uzun sürebiliyor. Bu işlemin sonunda yapılan temizleme ile bilgisayar virüslerden arındırılmış oluyor. Burada en çok merak edilen ise “Hangi virüs programı daha iyi?” sorusu oluyor. Buna cevap olarak “Bitdefender, Kaspersky, McAfee, Avas, Norton” gibi programlar önerilebiliyor. Eğer antivirüs programı ile virüsü bilgisayarınızdan arındıramadıysanız profesyonel bilgisayar teknisyeninden destek alabilirsiniz.

Bu adımda önerebileceğimiz Türk Telekom Güvenlik kampanyalarını ve McAfee paketlerini inceleyebilirsiniz.

Bunun yanı sıra işlem bittikten sonra “Bilgisayardan virüs programı nasıl kapatılır?” sorusunun da cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Bilgisayardaki virüs programının kapatılışı farklı programların farklı yazılımlara sahip olması sebebiyle değişebiliyor. Bu işlem için genellikle programın arayüzünden kapatma işlemi gerçekleştiriliyor.

Bilgisayardaki Virüsleri Format Yöntemi ile Temizleme

Bilgisayarda virüs tespiti yaptıktan sonra antivirüs programları ile yok etmeyi denemiş ve başarısız olmuş olabilirsiniz. Bazı antivirüs programları bilgisayarda bulunan virüsleri temizleyemeyebiliyor. Bu sebeple bilgisayara format atmak zorunda kalınabiliyor. Bilgisayara format atarak yaygın bir virüsü yok etmek mümkün. Format atma işlemi, virüsle beraber bilgisayarın hafızasındaki her şeyin silinmesi, tüm verilerinizin kaybolmasına da yol açıyor. Bu sebeple bilgisayara format atmadan önce veri yedeklemesi yapmak oldukça önemli.

Format atma yöntemleri ise şu şekilde sıralanabiliyor:

  • Windows 10 veya 11 kullanıcısıysanız öncelikle başlat menüsünden ayarlara giriş yapmanız gerekiyor. Ayarlarda yer alan “güncelleştirme ve güvenlik” sekmesine tıkladıktan sonra karşınıza “kurtarma” seçeneği çıkıyor. Kurtarma seçeneğinden sonra “Bu PC’yi sıfırla” ve “Her şeyi kaldır” seçeneklerine sırasıyla tıklayabilirsiniz. Bu işlem sonunda bilgisayarınıza format atmış olursunuz.
  • Windows 7 kullanıcısıysanız bilgisayarınızı güvenli modda açarak denetim masasına giriş yapmanız gerekiyor. Sonrasında sırasıyla sistem ve güvenlik, yedekleme ve geri yükleme, fabrika ayarlarına geri yükle seçeneklerine tıklayabilirsiniz.

Tüm bu adımlar sonrası bilgisayarınızı sıfırlamış olursunuz. Temizledikten sonra bilgisayarınıza tekrar Windows kurulumu yapmanız gerekiyor. Hem kişisel hayatın gizliliği hem de veri kaybı gibi durumlar yaşamamak için bilgisayardaki virüslerine karşı dikkatli olmak da önemli. Siz de bu yöntemler ile virüsleri bilgisayarınızdan uzaklaştırabilirsiniz.

İnternette bilinmeyen kaynaklara girmemek ve güvenlik risklerini en aza indirmek cihazı virüslerden korumak için alınabilecek en önemli önlem. Ortak ağ bağlantıları kullanıldığında, kişisel bilgilerinizi gerektirecek sitelere girmekten kaçınmalısınız. Evde güvenli bir internet deneyimi için, Türk Telekom Ev İnterneti paketlerini inceleyebilir ve ihtiyaçlarınıza uygun bir hizmet seçebilirsiniz. Türk Telekom ile kesintisiz bir internet deneyimi için hemen şimdi seçenekleri gözden geçirin.