Türk Telekom Blog

11.09.2024 Teknoloji

Giyilebilir Teknoloji Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Giyilebilir teknoloji, hayatımızın her anında yanımızda olan ve teknolojiyi daha erişilebilir kılan yenilikçi bir trend haline geldi. Akıllı saatlerden fitness bilekliklerine, gözlüklerden giysilere kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan bu teknolojiler, günlük yaşantımızı kolaylaştırırken aynı zamanda sağlığımızı ve kişisel verilerimizi daha iyi yönetmemizi sağlıyor. Giyilebilir teknoloji ürünleri, teknolojiyle iç içe yaşamayı sevenler için sadece bir lüks değil, aynı zamanda hayat kalitesini artıran bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Peki, giyilebilir teknoloji nedir ve nasıl kullanılır?

Kişilerin vücut hareketlerini, bulundukları konumları, alışkanlıkları ve tercihlerini takip eden, bu verileri depolayan ve kişilere bu bilgilere göre öneriler sunabilen cihazlar akıllı giyilebilir teknolojiler olarak tanımlanıyor. Giyilebilir teknoloji cihazları akıllı telefonlar ve bilgisayarlar ile senkronize edilebiliyor ve kullanıcıların bilgilerine birçok noktadan kolayca ulaşabilmesini sağlıyor. Giyilebilir teknolojilerin akıllı cihazlarla senkronize olabilmesi için bluetooth, mobil veri ve Wi-Fi gibi bağlantılar kullanılabiliyor.

Kullanıcılar giyilebilir teknolojiler ile çeşitli cihazlara akıllı sensörler ile bağlanıyor. Böylece sağlık, eğitim, spor, kültür ve iş hayatı gibi çeşitli alanlarda bireysel aktivitelerinin verilerini elde edip değerlendirebiliyor.

Giyilebilir Teknoloji Ürünleri

“Giyilebilir teknoloji nelerdir?” sorusunun yanıtını şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Akıllı Saat: Telefonların, tabletlerin ve bilgisayarların temel özelliklerine kolay ulaşım sağlanmasına yardımcı olan akıllı saatler; normal saatler şeklinde bilekte kullanılıyor. Telefonunuza bir mesaj geldiğinde akıllı saatinizin ekranından mesajı görüntüleyebilir, aramalarınıza saatinizle cevap verebilirsiniz. GPS gibi özellikler ile konum özelliklerini de akıllı saatinizle kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kalp atışı, egzersiz ve kalori gibi bilgilerinizi rahatlıkla ölçebilirsiniz. Aynı zamanda spor yaparken akıllı saatinizi rahatlıkla kullanmanız mümkün.
  • Akıllı Bileklik: Bileklere takılarak kullanılabilen bu giyilebilir teknoloji ürünü sayesinde kalp atışı, kalori ve egzersiz gibi bazı bilgilere erişim sağlanabiliyor. Akıllı saatlere göre daha az özelliğe sahip olmalarına karşın akıllı bileklikler sağlık bilgileri söz konusu olduğunda oldukça kullanışlı bir teknoloji ürünü hâline geliyor.
  • Akıllı Spor Saati: Bisiklet, koşu, spor salonu aktiviteleri gibi çeşitli sportif faaliyetler sırasında tercih edilebilen giyilebilir teknolojiler bu isimle anılıyor. İlgilenilen spor dalına dair bilgiler vermesi ile sporcular tarafından en çok tercih edilen giyilebilir teknoloji ürünü olarak ön plana çıkıyor.
  • Akıllı Gözlük: Sanal gerçeklik gözlükleri olarak da bilinen akıllı gözlükler mobil cihazlar ile senkronize ya da onlardan bağımsız olarak kullanılabiliyor. Bu gözlüklerle çeşitli görüntüler eşliğinde sanal gerçeklik deneyimleri yaşayabiliyorsunuz. Ayrıca yeni nesil akıllı gözlükler sayesinde telefonlarınızda gerçekleştirebileceğiniz işlemleri göz hareketleriniz sayesinde bu gözlüklerle yapabiliyorsunuz.

Giyilebilir Teknoloji Kullanımı

Giyilebilir teknolojinin kullanım alanları oldukça geniş. Giyilebilir teknolojiler yalnızca hayatı kolaylaştırmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık gibi önemli sektörlerde de yer alarak çeşitli faydalar sağlıyor. Fiziksel bilgilerin ölçülmesi sağlıkta giyilebilir teknoloji açısından önemli oluyor. Kişisel sağlık verilerinin depolanabilmesi ve değişimlerin gözlemlenebilmesi giyilebilir teknolojinin sağlık alanındaki avantajları olarak gösteriliyor. Bu cihazlar sayesinde birçok rahatsızlıkta erken teşhis yapılabilmesi de mümkün oluyor.

Giyilebilir teknoloji oyun sektöründe de kullanım gösteriyor. Virtual Reality açılımına sahip VR gözlükler oyunların gerçekliğinin artırılmasında etkin bir rol oynuyor. VR gözlüklerin yanında çeşitli giyilebilir cihazlar da her geçen gün oyun sektöründe kendine daha sağlam yer ediniyor.

Giyilebilir teknolojiler eğitim alanında da öğrencilerin ufkunu genişletebiliyor. Sanal gerçeklik gözlükleri ile uzay deneyimleri ve coğrafi görseller deneyimlenebiliyor. Görselliğin ön plana çıktığı bu deneyimler sayesinde öğrenciler birçok konuyu daha hızlı öğrenebiliyor ve daha fazla akılda tutabiliyor.

Giyilebilir Teknoloji ile Yapılabilecekler

Giyilebilir teknolojinin faydaları, insanlara sunduğu yaşam kolaylığı ve avantajları ile ön plana çıkıyor. Kişilerin günlük hayatını kolaylaştırmak, sağlık verilerini incelemek ve eğlenceli deneyimler sağlamak için giyilebilir teknolojiler yaşamın her alanında kullanılabiliyor. Giyilebilir teknolojilerle yapılabilecek aktiviteler ise şu şekilde sıralanabiliyor:

  • Eğlence ve oyun alanında kullanılan giyilebilir teknolojiler ile gerçeklik oranı yüksek oyun deneyimleri ile tanışmak mümkün oluyor.
  • Sağlık verilerinin izlenebilmesine olanak sağlayarak alınması gereken ilaçlar olduğunda hatırlatıcılar oluşturulabiliyor ya da kişisel sağlık verileri depolanıp incelenebiliyor.
  • Kişilerin güvenliklerinin sağlanması ve konum takibinin yapılabilmesi sağlanıyor. Böylece ebeveynler çocuklarının güvenliğini kontrol edebiliyor.
  • Medya kontrolleri giyilebilir teknolojiler aracılığıyla sağlanıyor. Kişiler müzik dinlerken, video izlerken giyilebilir teknolojilerden yararlanabiliyor.

Giyilebilir teknolojiler hayatın her alanında kendine yer bulabiliyor. Siz de akıllı giyilebilir teknolojilere hayatınızda yer ayırmak ve bu cihazlardan yüksek verimlilik oranıyla yararlanabilmek için Türk Telekom’daki cihazlar sayfasına göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Tümünü Gör