01.08.2023 Finans

Findeks Kredi Notu Nedir? Findeks Sorgusu Nasıl Yapılır?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Findeks kredi notu bankalardan kredi, kredi kartı veya benzeri talepleri olanlar için oldukça önemlidir. Her bankanın müşterileri için baktığı ve bunun sonucunda müşteri taleplerine cevap verdiği Findeks notunun ne olduğunu bilmek yapılacak finansal işlemler açısından yardımcı olacaktır.

Findeks Kredi Notu Nedir?

Findeks raporu bireysel ve ticari bankacılık işlemleri için bankalar tarafından kişiyi değerlendirmek adına kullanılan bir rapordur. Bu rapor aslında kişinin veya işletmenin finansal geçmişini ve bankalar ile kurduğu ilişkiyi gösterir. Findeks kredi notu, kredi kullanma noktasında büyük etkisi vardır. Findeks raporuna göre bankalar, kişinin notuna bakarak kredi alıp alamayacağını ve ne kadar tutarda alabileceğini belirlemektedir. Bu kapsamda Findeks kredi notu genel tanımıyla kredi geçmişini ifade etmektedir.

“Findeks risk raporu nedir?” sorusu için bu notun hesaplanmasında farklı etmenler söz konusu olsa da daha önce çekilen kredilerin ödenmesi, kredi kartı borçlarının ödenmesi ve fatura borçları gibi bilgiler etkili olmaktadır. Geçmiş borç ilişkileri kadar gelecek 12 aylık süre zarfında da mevcut borçlar temel alınarak değerlendirilmektedir. Gelecekteki borçların değerlendirilmesinde kişinin ileri vadede borç ödeme müsaitliği değerlendirilmektedir.

Findeks risk raporu, sadece kredi çekileceği zaman değil; ev veya taşıt kiralamalarında, beyaz eşya alımlarında, vb. alışverişlerde de kişinin finansal durumunun anlaşılması için ölçüt olarak öne çıkmaktadır. Özellikle son dönemlerde ev sahipleri kiracı adaylarından Findeks raporunu mevcut ekonomik güçlerinin anlaşılması açısından bir güvence olarak talep edebilmektedir.

Bu bilgiler kapsamında “Findeks nedir?” sorusuna yanıt verdikten sonra değerlendirmenin de nasıl olduğu üzerinde durmak gerekiyor. Söz konusu not 1 ve 1900 arasında bir puanlamaya sahiptir. Anlaşılacağı gibi puan düştükçe risk artmakta, yükseldikçe ise risk düşüş göstermektedir. Daha basit haliyle, örneğin; Findeks puanınız 1 ise bankalar tarafından çok riskli görülüp muhtemelen kredi çekme ve kredi kartı çıkarma gibi işlemlerinizi gerçekleştiremezsiniz. Sonuç, 1100 ve üstünde ise bütçeniz kapsamında kredi kartı çıkarabilir veya kredi çekebilirsiniz.

Findeks Kredi Notu Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Findeks kredi notu öğrenmek için hesaplamanın ne şekilde yapılacağını bilmek gerekiyor. Ancak hesaplamanın her kişiye göre değiştiğini ve doğrudan, basit bir şekilde yapılamayacağını, bunun için araçlar kullanılması gerektiğini unutmamak gerekiyor.
Yapılacak olan hesaplamada:

  • Halihazırda kredilerinize ait borç durumu %35,
  • Kredilerinizi ödeme düzeniniz %35,
  • Kredi kullanma yoğunluğu %10,
  • Yeni alınmış veya başvuru yapılmış kredi %11,
  • Bankacılıkla ilgili diğer işlemler ise %9 oranında

Rapora etki etmektedir. Bu etmenlerin bir araya gelmesi ile birlikte Findeks notu ortaya çıkacaktır.

Bu noktada unutmamanız gereken konu Findeks notu öğrenme için alacağınız sonuçların zamansal olarak değişikliğe uğramasıdır. Çünkü kredi borç durumunuz, ödemeleriniz, kredi kullanma durumunuz gibi etmenler değişkenlik gösterebileceğinden notunuz da yükselmekte veya düşmektedir. Bu yüzden notunuzu bir defaya mahsus alıp uzun ömürlü kullanamazsınız. Notunuzu öğrenmeniz gereken hallerde güncel olan notunuzu belirtmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

“Findeks kredi notu kaç olmalı?” sorusuna ise az riskli ve çok iyi olarak değerlendirilen sıralamada olmalısınız yanıtını vermek mümkündür. Findeks raporu öğrenme için risk dereceleri ise şu şekilde;

  • 0 ve 699 arası yüksek riskli
  • 700 ve 1099 arası orta riskli
  • 1100 ve 1499 arası az riskli
  • 1500 ve 1699 arası iyi
  • 1700 ve 1900 arası çok iyi olarak değerlendirilmektedir.

Findeks Notu Nasıl Yükselir?

Findeks puan aralığı yukarıda bahsedildiği gibi olup notun yüksek olması bankacılık işlemlerinizi rahat ve sorunsuz şekilde yapmanızı sağlar. Düşük nota sahip olmak kredi çekiminizden kredi kartı başvurunuza kadar pek çok noktayı etkileyecektir. Bu kapsamda da notunuzu yükseltmek veya yüksek tutmak için şu kısımlara dikkat edebilirsiniz:

  • İlk olarak kredi kartı borçlarınıza yönelik asgari ödeme tutarını değil aylık borcun tamamını ödemeye özen gösterin.
  • Kredi kartınızın limiti yüksekse ve tek seferde yüksek tutarda bir harcama yapıyorsanız bu risk olarak değerlendirilir. Fakat bunu sonraki ekstrede tek seferde öderseniz puanınız yükselir.
  • Faturalarınızı bankalar aracılığıyla ödemeniz, ödemelerinizde yaptığınız düzenlilik sayesinde bankalar tarafından olumlu karşılanır ve Findeks notuna etki eder.
  • Bir veya birden fazla bankadan sıklıkla olumsuz yanıt almanıza karşılık kredi kartı başvurusunda bulunmanız nakit ihtiyaç sıkıntısı çektiğiniz anlamı taşır. Bu da notunuzun düşmesinde etkili olur.
  • Çekmiş olduğunuz krediyi vadesinden önce ödediğinizde; yani erken kapatma yaptığınızda notunuz yükselir.

Bu etmenler her zaman değişebileceği için Findeks notunuzun güncelliğine dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. “Findeks güvenilir mi?” sorusuna ise tamamen güvenilirdir yanıtı verilebilir. Ancak bazı durumlarda yukarıda bahsedilenleri yapmanıza rağmen puanınız artmıyorsa bu durumda takibe alınmış olan kredilerin bazen nota yansımaları veya kredilerin çıkmasının 5 yılı alabildiği gibi durumları unutmamanız gerekiyor. Haliyle notunuzu her zaman yüksek veya stabil halde tutmak için tüm bankacılık işlemlerinizde dikkatli davranmanız tavsiye edilir. Aksi halde not düşüklüğü sebebiyle bankalarla istediğiniz işlemleri yapamazsınız. Bankacılık işlemlerine başvuru yapılmadan önce “Findeks sorgusu nasıl yapılır?” sorusuna da yanıt vermek yararlı olacaktır.

Findeks Notu Nasıl Öğrenilir?

“Findeks raporu nasıl alınır?” sorunuza yanıt için Türk Telekom tarafından sunulan Findeks Kredi Notu Sorgulama Servisini kullanabilirsiniz. Findeks giriş için:

  • T.C. kimlik numaranızı ve doğum tarihinizi rakamla yazıp 1122’ye gönderebilir,
  • TT Online İşlemler uygulamasında yer alan servisten yararlanarak Findeks sorgulama yapabilirsiniz.

Findeks Notu Nasıl Öğrenilir?

Özellikle Findeks mobil kanallar; (uygulama veya SMS) üzerinden hızlı ve pratik şekilde öğrenildiğinden ihtiyacınız olan durumlarda vakit kaybetmeden notunuzu öğrenebilirsiniz.