Türk Telekom Blog

12.06.2024 Teknoloji

Fiber Ne Demek? Fiber İnternet Avantajları

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Hızla dijitalleşen dünyada, internet erişimi artık temel bir ihtiyaç. Bu ihtiyacın karşılanmasında, geleneksel internet bağlantılarına kıyasla son yıllarda popülerlik kazanan fiber internet, diğer internet bağlantıları göz önüne alındığında, hızı ve düşük kesinti oranıyla ön plana çıkıyor. Bunların yanı sıra fiber internet kablosunun bakır kablolara kıyasla daha güvenli ve daha çevre dostu olması sebebiyle de hem evlerde hem iş yerlerinde daha fazla tercih ediliyor. Siz de, Türk Telekom’la fiber internet hızını yaşayabilirsiniz.

Fiber İnternet Nedir?

Optik kablolar yardımıyla sağlanan erişim sistemi, “fiber internet ne demek?” sorusuna yanıt olur. “Fiber ne demek?” sorusu ise “Fiber optik kabloların sağladığı erişim sistemi” olarak yanıtlandırılır. Fiber internet sistemlerinde veriler, fiber optik kablolar aracılığıyla iletilir. Fiber optik kablolar, bakır kablolara göre daha güvenli ve 1000 Mbps’ye varan yüksek hızlarda bağlantı sağlar. Dünyanın en hızlı internet düzeneği olarak kabul edilen fiber internet, “ışık hızında internet” olarak da bilinir. Türk Telekom fiber internet, hem ev hem iş yerinizde internetinizi hızlı bir şekilde kullanmanıza destek veriyor. Siz de Türk Telekom fiber internet ile her an ışık hızında internetin tadını çıkarabilirsiniz.

Fiber İnternet Ayrıcalıkları Nelerdir?

Fiber internet bağlantısı hızlı olması nedeniyle diğer internet bağlantılarına oranla daha fazla tercih edilerek hızın artık daha önemli olduğu iş dünyasında şirketlerin vazgeçilmezi hâline geldi. Diğer internet seçenekleri sabit bir telefon hattı üzerinden bağlantı kurarken fiber internette sabit telefon hattı gerekmiyor. Çünkü fiber internet kurulumu sırasında bakır kablolar kullanılmıyor; bunun yerine fiber optik kablolar tercih ediliyor. Fiber optik kablolar, kesintisiz bağlantı konusunda avantajlı olduğu için pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Siz de 4K film izlemek, yüksek grafik seçeneklerine sahip oyunlar oynamak ya da tasarım programlarınızı kullanabilmek için fiber internet bağlantısına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Fiber İnternet Kullanımı için Gerekenler

Fiber internet bağlatmak isteyenlerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Fiber internet bağlantısı ve kullanımı için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Fiber internetinizin bağlanabilmesi için öncelikle fiber internet altyapı sorgulama işlemini yapmalısınız. Sorgulama sonuçlarının uygunluğuna göre fiber bağlatıp bağlatamayacağınızı öğrenebilirsiniz. Bakır kablolar fiber internet bağlantıları için uyumlu değildir. Bu yüzden öncelikle kablo ve sistem altyapısının değişmesi gerekebilir.

  • Altyapınızın fiber internete uygun olması ya da fiber internet sisteminin kurulumuna uygun olması hâlinde fiber internet başvuru sürecini gerçekleştirmeniz mümkün.

  • Fiber internetinizin kurulumunda kablo düzeneği ile birlikte modem kurulumu da gerçekleştirilir. İnternet bağlantı hızı modem ile ilişkili olduğu için fiber internete uygun modem desteği Türk Telekom tarafından sağlanabilir.

  • Olası bir sorun durumunda, önemli bir toplantının içindeyken ya da bir işinizi tamamlamanız gerekirken internetin kesilmesi durumunda yetkili servise hızla ulaşabilmeniz ve destek alabilmeniz hayati bir yere sahip olur. Türk Telekom müşteri hizmetleri, internetinizde yaşadığınız sorunları çözmek için destek hatlarını sizlere sunar.