17.05.2024 Teknoloji

Faturasız Hat Nedir? 5 Maddede Faturasız Hat Kullanımı

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Telefonlar, günümüzde iletişim kurmanın en kolay yolu. Telefon üzerinden iletişimi mümkün kılmak için ise hat gerekli. Telefonda hat kullanımı gerçekleştirmek istediğinizde karşınıza faturalı ve faturasız hat seçenekleri çıkıyor. Bu yazımızda sizler için “Faturalı ve faturasız hat ne demek?” sorularını cevapladık.

Faturasız Hat Nedir?

Faturalı hat, kullanım sonrası hizmet bedeli ödemeyi gerektiriyorken; faturasız hat, kullanıcı tarafından belirlenmiş bir kullanım kotası ile hizmet verir. Faturasız hat, genelde kontrollü kullanım gerçekleştirmek isteyenler için ilk tercihlerden.

Hat alma aşamasında karşınıza çıkan seçeneklerden “Faturasız hat nedir?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Faturasız hat, kontör yükleme sistemi ile işleyen ve bu sayede harcama kontrolü yapılabilen bir hat seçeneği. Faturasız hatlarda herhangi bir abonelik ücreti talep edilmiyor. Hatta bulunan kontör kadar mesajlaşma, internet ve arama sağlanıyor. Bütçe esnekliği sağlayan bu hattı genellikle belirli bir kullanımı olmayan kişiler daha fazla tercih ediyor. Faturasız hat kullanımını 5 madde olacak şekilde sizler için derledik.

1) Faturasız Hat Nasıl Alınır?

Faturasız hattı seçtikten sonra bir an önce alım işlemlerine geçmek isteyebilirsiniz. Yeni faturasız hat alma işlemleri için bazı adımları izlemek gerekiyor. İşte, “Faturasız hat nasıl alınır?” sorusunun adım adım cevapları:

  • Faturasız hat sahibi olabilmek için öncelikle operatör seçimi yapmak gerekiyor.
  • Seçilen operatörün mağazasından veya internet sitesinden faturasız hat başvurusu yapılması gerekiyor.
  • Kimlik belgesi ve kişisel bilgileri başvuru formunda doldurarak işlemler başlatılmış oluyor.
  • Belirlenmiş numaralar arasından seçim yapılıyor.
  • Kontör seçimi yaparak mağaza veya internet sitesinden ön ödeme yapılıyor.
  • Operatör aracılığıyla edinilen hattın aktivasyonu için verilen SIM kartın telefona takılması gerekiyor.

Tüm bu aşamaların neticesinde hat açma işlemi başarıyla gerçekleşiyor. Burada merak edilen soru ise “Faturasız hat ne zaman açılır?” sorusu oluyor. Faturasız hat genellikle birkaç saat veya bazı durumlarda birkaç gün içerisinde aktif hale geliyor.

2) Faturasız Hat Tarifesi

Faturasız hat edindikten sonra “faturasız hat nasıl kullanılır?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Faturasız hat kullanıcıysanız kontörlü tarifeler ve ücretlendirmeler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Faturasız hat tarifeleri içerisinde genellikle mesajlaşma, arama ve internet için belirlenmiş kotalar bulunuyor. Bu seçenekler arasından size uygun olanını seçmeniz gerekiyor. Siz de faturasız hat sahibi olmak istiyorsanız Türk Telekom web sitesinde yer alan dijitale ve yeni üyelere özel olan paketlerden yararlanarak avantajlı kullanımın keyfine varabilirsiniz. Yoğun bir şekilde internet kullanıyorum diyorsanız 50 GB internet, 1000 SMS ve 1000 dakika kullanıma sahip 50 GB Hoş Geldin Paketi tam olarak size göre. Daha az internet, SMS ve dakika bana yeterli diyorsanız 5 GB internet, 250 SMS ve 1000 dakika ile Yeni Dijital 5 GB tarifesine başvurabilirsiniz. Daha pek çok avantajlı paket için Türk Telekom web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

3) Faturasız Hat Ücretlendirmesi

Faturasız hat kullanımında mesajlaşma için gönderilen mesaj sayısına göre ücretlendirme yapılıyor. Mesaj sayısı bittiğinde daha fazla mesaj gönderilemiyor. İnternet için belirli bir kota bulunuyor. Bu kota aşıldığında internet erişimi kısıtlanması veya internet hızı düşürülmesiyle karşılaşılabiliyor. Arama için kullanılan tarifede bulunan dakika sayısı baz alınıyor. Dakika bitimi sonunda arama kısıtlaması ve ek ücretler oluşuyor. Uluslararası iletişim için ek ücretler faturasız hat genelinde talep edilebiliyor. Faturasız hat kullanımında kontör seçimi yaparken kullanımları göz önünde bulundurmak daha doğru oluyor.

Bütçeye ve ihtiyaca uygun kontör yüklemesi ile ay boyu rahat bir kullanım gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra seçilen kontörlü paket bitiminde ay sonunu beklemeden tekrar kontör yükleyerek kullanıma devam edebilirsiniz.

4) Faturasız Hattın Yenilenmesi

Faturasız hat kullanıcılarının kontör yenileme işlemleri hakkında bilgi sahibi olması, daha verimli bir hat kullanımını sağlıyor. Faturasız hattın yenilenmesi, kontör yükleme ile gerçekleşiyor. Bu işlem düzenli aralıklarla ve paket bitiminde ihtiyaç duyulduğunda uygulanıyor. Faturasız hat kontör alma işlemleri operatörün mağazasından ve web sitesinden kolaylıkla tamamlanıyor. Kontör kullanımını izleyerek azaldığında veya tükendiğinde haberdar olabilirsiniz. Kontörünüzü bu bilgilendirme ışığında yenileyerek yeni haklarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

5) Faturasız Hat İptali ve Kapanışı

Faturasız hat yolculuğunuzun sonuna geldiğinizde nasıl kapatacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Faturasız hat kapanışı için öncelikle tercih ettiğiniz operatörle iletişime geçmeniz gerekiyor. Bunu yapabilmek için operatöre ait müşteri hizmetleri numarasını arayabilir, mağazayı ziyaret edebilir veya online olarak web sitesinden yararlanabilirsiniz.

Operatör ile yapacağınız hat kapama işleminde kimlik bilgileriniz gibi bazı evraklara sahip olmanız gerekiyor. Bu bilgiler ile hat iptal talebinde bulunabilirsiniz. İptal süreçlerini takip ederek hat kapama işlemini tamamlayabilirsiniz. Peki, faturasız hatlar ne zaman kapanır?

Faturasız hatlar, aktif kullanım olmadığında, kontör yüklenmediğinde, ödeme yapılmadığında ve iptal talebi doğrultusunda kapanıyor. Faturasız hat kapama işlemi ise genellikle birkaç iş günü içerisinde gerçekleşiyor. “Faturasız hat kaç ay ödenmezse kapanır?” sorusuna ise 6 ay ve 1 yıl aralığı cevap olarak verilebiliyor. Bu süre operatörlere göre daha kısa veya daha uzun süre olarak değişiklik gösterebiliyor.