Erişilebilirlik Ayarları: Telefonda Erişilebilirlik Ne Demek?

28.06.2024 Teknoloji

Erişilebilirlik Ayarları: Telefonda Erişilebilirlik Ne Demek?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Akıllı cihazın kontrolünü sağlayan ekran menüsüne verilen isim “Telefonda erişilebilirlik ne demek?” sorusunun yanıtı oluyor. Erişilebilirlik ayarları ile akıllı cihazınızın hareket, donanım tuşları ve gezinme gibi birçok özelliğini kontrol edebilirsiniz. İşitme ve öğrenmeyle alakalı gereksinimleri destekleyen erişilebilirlik özelliği telefonların yanı sıra bilgisayarlarda da bulunuyor.

Telefon Erişilebilirlik Özellikleri

Erişilebilirlik özellikleri sayesinde telefonların hayatın her kesiminden bireyler tarafından rahatça kullanılması hedeflenir. Telefon erişilebilirlik özellikleri birçok telefon türünde çeşitlilik gösterse de temelde aşağıdaki gibi özelliklere sahiptir:

  • Canlı altyazı özelliği konuşmaları yazılı hâle getirir ve konuşma sırasında kopukluktan kaynaklanan anlaşılmazlıkların önüne geçilmesi hedeflenir.

  • Ses yükseltici özellik sayesinde telefonunuzun sesini yükselterek arka plandaki gürültüleri filtreleyebilirsiniz. Kulaklığınızı taktığınızda daha etkili bir ses kalitesine ulaşabilirsiniz.

  • Talkback sayesinde ekranda olan biteni ses ve dokunuş yardımıyla görebilirsiniz. Bildirimlerdeki uygulamaların isimleri veya pil ömrünün hangi seviyede olduğu gibi bilgileri de bu özellik sayesinde sesli olarak öğrenebilirsiniz.

  • Lookout ile kameranızı kullanabilir ve çevrenizi tanımlayabilirsiniz. Kameranızı tuttuğunuz nesnenin nerede olduğu gibi detayları sesli betimleme yardımıyla öğrenebilirsiniz.

  • Sesli erişim özellikleri ile konuşarak telefonunuzu kullanabilirsiniz. Sesli komutlarla uygulamalarınızı açabilir, mesaj yazabilir, metin oluşturabilirsiniz.

Erişilebilirlik Ayarları Nasıl Kullanılır?

Erişilebilirlik ayarları için ayarlar kısmına girin ve erişilebilirlik ayarını seçin. Erişilebilirlik özelliklerini bu alandan açabilir ya da kapatabilirsiniz. Ayrıca, erişilebilirlik menüsünü ana ekranınıza kısayol oluşturabilir ve daha hızlı erişim sağlayabilirsiniz. Telefonunuzda bulunan erişilebilirlik ayarlarını açmak ve kapatmak için bu menüyü kullanabilirsiniz.

Erişilebilirlik Nasıl Kapatılır?

Telefon erişilebilirlik ayarlarını belirli bir süre kullanmak için açabilir ve kullanım ihtiyaçlarınıza göre yeniden kapatabilirsiniz.

  • 1. Telefonunuzun durum çubuğunu iki parmağınızla aşağı doğru çekin.

  • 2. “Ayarlar”ı seçin.

  • 3. “Ayarlar” menüsünden Erişilebilirlik seçeneğine dokunun.

  • 4. Buradaki çeşitli seçenekleri açık ya da kapalı konuma getirin.

Erişilebilirlik ile ilgili daha fazla bilgi almak için Türk Telekom’un Erişilebilir Yaşam Telekom’un Erişilebilir Yaşam

Erişilebilirlik Ayarlarını Kişiselleştirmek

Erişilebilirlik ayarları, hayatı kolaylaştıran çözümleriyle teknolojinin daha etkin şekilde kullanılmasına olanak sağlıyor. Erişilebilirlik ayarları, genel özelliklerinin yanında kişiselleştirilebilen seçenekleri ile de tercih sebebi hâline geliyor. Telefon erişilebilirliği ile yazı boyutlarını istediğiniz kadar büyütebilir ya da küçültebilir, ses seviyesini daha rahat duyduğunuz seviyelere ayarlayabilirsiniz. Erişilebilirlik ayarlarına ulaştığınız menü üzerinden kişiselleştirme ayarlarınızı etkinleştirebilirsiniz.

Görme Engelliler için Erişilebilirlik Özellikleri

Telefon erişilebilirlik özellikleri hayatı kolaylaştıran seçenekleri ile ön plana çıkıyor. Talkback özelliği, görme engeli olan ya da az gören kişilerin dokunma ve sözlü geri bildirim gibi özellikler ile telefonunu kullanmasını sağlar. Talkback, ekrandaki öğeleri odağa alır ve ekranda yer alan simgelerle ilgili sesli bilgiler verir.

İşitme Engelliler için Erişilebilirlik Ayarları

İşitme engeli için de erişilebilirlik ayarları etkili bir şekilde kullanılabilir. Cihazın ses sistemleri yerine görsel sistemlerin devreye girmesi sayesinde telefon kullanıcısı, bildirimleri ışıklı bir şekilde görebilir. Videolara sağlanan altyazı desteği de işitmeden kaynaklı erişim sorunlarını kolaylıkla ortadan kaldırabilir.

Motor Becerileri Kısıtlı Kullanıcılar için Erişilebilirlik Seçenekleri

Geliştiriciler, yazılımları oluştururken farklı kullanıcıların ihtiyaçlarını göz önüne alır. Bir internet sitesinin yalnızca klavye ile kullanılabilir olmaması, bunun yerine farklı komutlarla istenilen konuma evrilmesi önemli. Erişilebilirlik ayarlarının doğru bir şekilde yapılması ile motor becerileri kısıtlı olan kullanıcılar için telefon kullanımı kolay bir hâle gelir.