Türk Telekom Blog

9.07.2024 Teknoloji

En İyi Çeviri Uygulamaları Nelerdir?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Yapay zekâ uygulamalarının hızla gelişmesiyle birlikte dil çevirisi hizmetleri de ilerleme kaydediyor. AI gelişmeleri çeviri sektöründe devrim niteliğinde yenilikleri tetikliyor. Çeviri uygulamaları, artan kullanıcı sayısı ile düşen yanılma payları ve kullanıldıkça zenginleşen metin altyapıları sayesinde oldukça başarılı çeviriler gerçekleştirebiliyor. Başlarda kısıtlı metinleri çevirebilen dil uygulamaları günümüzde büyük boyutlu bir metin dosyasını bile tümüyle çevirebilme yeteneği ile ön plana çıkıyor. Çeviri hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerin ilgisini çeken en iyi dil çeviri uygulamaları şu şekilde:

1. Google Çeviri

Yaygın ismiyle “Translate” olarak da bilinen Google Çeviri, en eski çevrim içi dil çeviri uygulamaları içinde yer alıyor. Aktif dünya dillerine ait verilere sahip olan Google Translate, 5.000 karaktere kadar çeviri izni sağlayabiliyor. Küçük yanılma payları ile büyük paragraflarda başarılı işler çıkartabiliyor. Metin, resim, doküman ve web sitelerini Google Translate üzerinden çevirmeniz mümkün. Google Play ve AppStore’dan Google Translate uygulamasını indirerek çevirilerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

2. Yandex Çeviri

En çok kullanılan bir diğer çeviri uygulaması da Yandex Çeviri uygulaması. Ortalama doğruluk paylarıyla henüz gelişme aşamasında olan Yandex Çeviri uygulaması 10.000 karaktere kadar çeviri hizmeti sağlıyor. Rusya merkezli bir kuruluş olan Yandex’in çeviri uygulaması özellikle Rusça ile diğer diller arasındaki çevirilerde yüksek başarı oranı verebiliyor. Yandex internet sitesi üzerinden ve mobil uygulama mağazaları üzerinden Yandex Çeviri uygulamasına ulaşabiliyorsunuz.

3. Microsoft Bing

Microsoft tecrübesiyle oluşturulan Microsoft Bing ile oldukça faydalı bir çeviri hizmeti almanız mümkün. Microsoft’un geniş veri ağından yararlanarak hizmet sunan Bing çeviri aracı 5000 karaktere kadar metin desteği sunuyor. Microsoft Translator adıyla da bilinen Bing, çevirilerde rakiplerine oranla daha organik çeviri hizmetleri verebilmesiyle ön plana çıkıyor ve en iyi çeviri uygulamaları arasında üst sıralarda bulunuyor. İnternet sitesi ya da mobil uygulama mağazaları üzerinden Bing çeviri hizmetine erişim sağlanabiliyor.

4. Tureng Sözlük

En iyi çeviri eklentisi denildiğinde akla gelen ilk seçeneklerden biri de Tureng Sözlük. Yerli bir çeviri uygulaması olan Tureng, en yaygın konuşulan çoğu dilde yüksek doğruluk oranıyla çalışıyor. Tureng Sözlük uygulaması, web sitesi ve mobil uygulama mağazaları üzerinden kullanılabiliyor. Mobil uygulamalarla birlikte Windows ve MacOS sistemlerine uygun olarak da ayrı uygulamalara sahip olmasıyla geniş bir kullanım yelpazesi sunuyor. Türkçe tabanlı çeviri hizmeti almak istediğinizde Tureng Sözlük’e şans verebilirsiniz.

5. Cambridge Sözlüğü

“En iyi çeviri hangisi?” sorusuna yanıt aranırken Cambridge Dictionary uygulaması da verilen ilk cevaplar içinde kendine yer bulabiliyor. Cambridge Üniversitesi tarafından geliştirilen bu sözlük aracı sayesinde birçok dile çeviri yapılabiliyor. Bu uygulamada İngilizce’den diğer dillere çeviri yapmak mümkün olurken diğer dillerden İngilizce’ye çeviri yapma özelliği kullanılamıyor. Bu özelliği ile biraz geri planda kalsa da İngilizce tabanlı olması ve bir üniversite tarafından geliştirilmesi ile rakiplerinin arasından sıyrılabiliyor. Özellikle deyim ve cümle kalıpları gibi konularda başarılı sonuçlar veren Cambridge Sözlüğü uygulaması da telefon ve bilgisayarlara indirilebiliyor.

6. DeepL Translate

Yapay zekanın gelişmesi çeviri araçlarında da kendini gösteriyor ve derin öğrenme gibi teknolojiler çeviri uygulamalarının daha hızlı gelişmesine katkıda bulunuyor. 32 farklı dilde tercüme hizmeti veren DeepL Translate, DeepL Write özelliği sayesinde AI destekli çeviri desteği sunuyor. Metin çevirisinin yanında PDF, DOCX, PPTX formatlarındaki dosyaların çevrilmesine de olanak tanıyor. DeepL Translate web sitesi üzerinden ya da mobil uygulamalarla çeviri hizmeti kullanılabiliyor. Uygulamanın ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunuyor.