04.09.2024 Teknoloji

e-Spor Nedir? Dünya Çapında e-Spor Gündemi

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Video oyunları üzerinden düzenlenen mücadele organizasyonları “e-Spor nedir?” sorusuna bir cevap oluşturuyor. Elektronik Spor’un kısaltması olan e-Spor’un tarihi, 1972 yılına dek uzanıyor. Profesyonel e-Spor oyuncularının rekabetlerine sahne olan e-Spor müsabakaları birçok sporsever tarafından ilgiyle takip ediliyor.

e-Spor Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

İlk e-Spor müsabakaları 1970’li yıllarda ABD’de ortaya çıkmıştır. Stanford Üniversitesi’nde yapılan “Spacewar” turnuvası ilk e-Spor turnuvası olmuştur. Bu turnuva sonrasında, oyun sektörünün de hızlı gelişimiyle birlikte e-Spor müsabakaları varlıklarını sürdürmeye devam etti.

1974 yılında SEGA tarafından düzenlenen All Japan TV Game Championships ile Japonya merkezinde kapsamlı turnuvalar düzenlendi.

e-Spor kavramı internetin yaygınlaşmasından daha önce dünyanın çeşitli yerlerinde varlığını göstermeye başlamıştı. Atari salonlarında başlayan spor müsabakaları e-Spor’un temelini oluşturuyordu. İnternetin yaygınlaşması e-Sporun da daha yaygın ve küresel bir hale gelmesine yardımcı oldu.

e-Spor sektörünün profesyonel hale gelmesiyle e-Sporculuk da profesyonel bir meslek halini alıyor.

“e-Sporcu nedir?” sorusu, e-Spor ve e-Spor ile ilgilenen oyuncularla ilgili bilgi almak isteyenlerin sordukları soruların başında geliyor. e-Sporcular, e-Spor müsabakalarında profesyonel olarak bulunan ve bu alandan para kazanan kişilere verilen genel isim olarak görülüyor. e-Sporcular da tıpkı diğer sporcular gibi oynadıkları oyun üzerinde zaman geçirip antrenmanlar yapıyor ve müsabakalara katılarak yeteneklerini gösteriyorlar.

Devletler de e-Spor sektörünün gelişmesiyle birlikte bu alanda lisans verebiliyor. Türkiye, 2014 yılından itibaren e-Sporculara lisans verebiliyor ve çeşitli e-Spor müsabakalarını destekleyebiliyor.

Türk Telekom’un Türkiye’deki resmi sponsoru olduğu dünyanın en popüler futbol oyunu “Türk Telekom eSüper Lig” adıyla halen devam etmektedir.

e-Spor Çeşitleri

Elektronik Spor dünyası dinamik yapısıyla değişken ve hareketli bir sektör olarak ön plana çıkıyor. Popüler e-Spor oyunları zaman zaman değişiyor, bununla birlikte bazı oyunlar uzun yıllardır popülerliğini korumaya devam ediyor. e-Spor sektöründeki popülerlik sıralaması şu oyunlar arasında değişebiliyor:

  • League of Legends, dünya genelinde en çok tercih edilen e-Spor oyunları içinde ilk sıralarda kendine yer buluyor.
  • Dota 2 de büyük turnuvalarda tercih edilmesi ve değerli ödülleri ile e-Sporda önemli bir yere sahip.
  • CS:GO, uzun yıllar boyunca e-Spor arenalarında kendine yer edinen oyunlar içinde.
  • Fortnite, özellikle yeni nesil e-Sporcuları arasında popülerliğini artırarak varlığını korumayı başarıyor.
  • Valorant, FPS oyunu seven e-Sporcuların gözdesi olarak hızlı yükselişini sürdürmeye devam ediyor.

e-Spor Oynamak ve Takip Etmek

“e-Spor nedir nasıl para kazanılır?” gibi sorular, yükselen e-Spor sektöründe yerini almak isteyen oyuncu adaylarının ilgisini çekiyor. e-Spor oyunlarında başarılı olmak ve turnuvalara katılabilecek seviyede bir e-Spor oyuncusu olabilmek için öncelikle temel oyunculuk konusunda bilgili ve tecrübeli olmak gerekiyor. Oyuna hakimiyet ve oyun içi yetenekler e-Sporcuları öne çıkaran özellikler arasında. Müsabakaları takip etmek ve katılmak, e-Spor sektöründe yer edinebilmek için sporcuların yapabilecekleri aktivitelerin başında geliyor.

e-Spor oyunculuğu yapabilmek için zorlu oyunları yürütebilecek bilgisayarlara sahip olmak da önemli. Bazı oyunlar gelişmiş grafikleri ve kapladıkları büyük hafıza alanları nedeni ile güçlü bilgisayar gereksinimlerine sahipler. Bu da iyi bir bilgisayarla birlikte hassasiyeti yüksek mouse, klavye, yüksek çözünürlüklü monitör, ses kalitesi yüksek kulaklık gibi ek parçaları da gerektiriyor. Kaliteli bilgisayar aksesuarlarına sahip olmak zorlu e-Spor oyunlarında hızlı aksiyon alınabilmesine yardımcı oluyor.

e-Spor müsabakaları genellikle gruplarla birlikte oynandığı için ekip çalışmalarına yatkın olmak da e-Spor yarışmacısı olmak için önem kazanıyor. İletişim becerilerinde yetkinlik, takım stratejisine uygun hareket edebilme ve diğer oyuncularla koordineli bir şekilde çalışabilme gibi özellikler e-Spor oyuncularının aranan özellikleri içinde ilk sıralarda.

Disiplinli bir çalışma, e-Spor oyuncularının sahip olması gereken özellikler içinde yer alıyor. Her yetenek gibi oyunculuk yetenekleri de üzerinde çalışıldığı zaman daha güçlü bir hale gelebiliyor. Uzun süreler boyunca yapılacak pratiğin yapmak, yanı sıra disiplinle birlikte rekabetçi bir ruh haline de sahip olmak gerekiyor. Müsabakalarda rakiplerini geçebilecek azimli yapıya sahip olmak yarışmaların kazanılabilmesinde önemli bir yer tutuyor.

e-Spor müsabakalarını takip etmek, e-Sporcuların sahip olması gereken bir diğer özellik olarak ön planda. Yapılan yarışmaları gözlemlemek ve başarılı takımlara karşı doğru stratejileri geliştirebilmek e-Sporcuların dikkat etmesi gereken noktalar içinde kendisine yer bulabiliyor.

e-Spor Müsabakaları ve Turnuvaları

Dünya genelinde olduğu gibi e-Spor Türkiye genelinde de ilgi çeken spor müsabakalarına sahne oluyor. Türkiye genelinde ve dünya çapında yapılan çeşitli e-Spor müsabaka ve turnuvalarına Türkiye’den de birçok sporcu katılım gösterebiliyor.

Bir Türk Telekom oluşumu olan GAMEON, “e-Spor turnuvası nedir?” sorusunu merak eden herkese sunduğu doyurucu cevaplarl, düzenledikleri ve sponsor olduğu turnuvalar ile e-Spor sektörüne yeni bir nefes kazandırıyor. Çeşitli turnuvalar ve e-Spor müsabakalarının takip edilebileceği GAMEON’un avantajları ile oyun dünyasından bilgi sahibi olunabiliyor. Oyun odaklı internet avantajları ve çeşitli kampanyalarla GAMEON dünyasında siz de yerinizi alabilirsiniz.