Türk Telekom Blog

18.09.2024 Teknoloji

Domain Nedir? Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

İnternet, günümüzde herkesin kullandığı ve ihtiyaç duyduğu bir teknoloji hâline geldi. Aslında uluslararası bir elektronik ağ olan internet; iletişimi sadece kişilerarası olmaktan çıkararak toplumlar, topluluklar, bireyler ve veriler arasında yeniden şekillendiriyor. Peki, pek çok kişi interneti yeterince bilinçli kullanabiliyor mu? Bu önemli sorunun cevabını araştırmak ve internetin sunduğu olanakları en iyi şekilde değerlendirmek için gezindiğimiz sayfaların yapısı hakkında farkındalık ise önem taşıyor.

“Domain nedir?” sorusu, internet üzerindeki bir kaynağın tanımlanmasını sağlayan ismi olarak kısaca cevaplandırılabilir. İnternet kullanıcılarının erişimini daha kolay bir hale getirmek amacıyla web siteleri, e-Posta adresleri gibi linklerde kullanılan tanımlayıcı sembol ve kelimelerdir. Domain kelimesi aynı zamanda ‘’alan adı’’ ismiyle de biliniyor.

“Domain nedir ne işe yarar?” gibi sorular, internet kullanıcılarda merak uyandırabiliyor. Domain adı, internet protokolü olarak da bilinen IP adresleri yerine daha kolay anlaşılabilen formatların kullanılmasıyla oluşuyor.

Domain sorgulama işlemi çeşitli siteler üzerinden gerçekleştirilebilen bir işlem olmasıyla kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Belirlediğiniz bir domain sorgulama sitesine girerek öğrenmek istediğiniz domain adını girebilirsiniz. Arama yaptıktan sonra size verilen sonuçları inceleyerek hangi alan adlarının alındığını ve hangilerinin alınabileceğini kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.

Domain Örnekleri Nelerdir?

Domain adları ve uzantıları, çeşitli web sitelerini daha bilinir ve kolay ulaşılabilir hâle getiren alan adlarına verilen isim. Bazı domainler dünya çapında geniş bir kullanım alanına sahip oluyor. En yaygın bilinen domain örnekleri şu şekilde sıralamak mümkün:

  • .com : Bu alan adı çeşitli kullanım amaçları için en yaygın kullanılan domain isimlerinin başında geliyor.
  • .org : Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için en çok tercih edilen alan adı oluyor.
  • .net : Genellikle teknoloji merkezli sitelerin alan isimlerinde kullanılıyor.
  • .edu : Eğitim kurumlarının en çok tercih ettiği domain alan adlarının başında geliyor.
  • .gov : Genel olarak hükümet ve devletlerle bağlı kurumların kullandığı görülüyor.
  • .tr : Türkiye’ye özgü ülke kodlu alan ismi. Bu domain Türkiye’de faaliyet gösteren işletme ve organizasyonlarca sıklıkla tercih ediliyor. Alan adını almak için belirli kurallara uyulması gerekiyor.

Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

“Ücretsiz domain nasıl alınır?” sorusu, alan adı almak isteyenlerin cevabını merak ettikleri sorulardan. Domain adresi almak isteyenlerin önce akılda kalıcı ve marka değerini yansıtan bir alan adı belirlemesi gerekiyor. Alan adının başkası tarafından alınmamış olmasının da kontrol edilmesi bu noktada önem taşıyor.

Ücretsiz domain sorgulama için çeşitli web siteleri ve internet araçları kullanılıyor. Bu araçlar ile domain alanlarının kullanılabilirliğine dair bilgi edinilebiliyor.

Domain alan adını sorgulamak için bir domain sorgulama sitesi seçebilir ve bu sitedeki arama alanına domain adını girebilirsiniz. Arama butonuna tıkladığınızda internet sitesi sizlere domain ile ilgili gerekli bilgileri veriyor. Domain süresi sorgulama gibi işlemleri de bu sitelerin çoğu üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Domain Adresi Nasıl Alınır?

Alan adının kaydedilmesi için güvenilir bir firma seçilebilir ve bu firmalar üzerinden alan adı kaydı gerçekleştirilebilir. Alan adı oluşturulması esnasında domain ne kadar süreyle kullanılacaksa bunun da belirlenmesi isteniyor. Alan adı süreleri genellikle 1 yıl ila 5 yıl arasında değişkenlik gösteriyor. Çeşitli sitelerde bu süreler daha uzun ya da daha kısa olabilir. Alan adının satın alınmasından sonra DNS ayarlarının tamamlanması gerekli. Hosting hizmeti ile alan adı web sitesine bağlanabilir ve sonrasında alan adı kolayca kullanılabilir.

Bir domain adresi alırken, alan adınızı belirledikten sonra hosting hizmetleri de önemli bir rol oynar. Hosting Nedir? Hangi Hizmetleri Sağlar? Konulu yazımıza göz atabilirsiniz. Hosting hizmetleri, web sitenizin internet üzerinde erişilebilir olmasını sağlayan temel altyapıyı sunar.

İlginizi Çekebilir

Tümünü Gör