Türk Telekom Blog

23.09.2024 Teknoloji

Dijital Ödeme Nedir? 3 Adımda Dijital Ödeme

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Dijital ödeme; akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar ile internet üzerinden gerçekleştirilen para transferi ve ödeme yöntemleri olmak üzere tüm finansal işlemleri ifade eder. Havale, EFT, dijital cüzdan, sanal pos, linkle ödeme, sanal kart dijital ödeme yöntemleri ile para elektronik ortama aktarılarak fiziki ortamlarda satın alınan mal ya da hizmet karşılığı verilen çek, senet, nakit ve kart kullanımına gerek duyulmaz.

Geleneksel ödeme yöntemlerine kıyasla daha hızlı, güvenli ve kullanıcı dostu olan dijital ödeme yöntemleri, çevrim içi alışverişten fatura ödemelerine kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Bu sistemlerin altyapıları banka ve finansal teknoloji şirketleri tarafından sağlanmaktadır. Dijital ödeme yöntemlerinin yaygınlaşması ile finansal işlemlerde nakit kullanımları azalarak temassız ödeme çözümleri artışa geçmektedir. Dijital ödemeye dair bilinmesi gerekenleri sizin için derledik.

1.Dijital Ödeme Yöntemi Seçimi

Dijital ödeme sürecinin ilk adımı, ihtiyacınıza ve kullanım alanına en uygun dijital ödeme yöntemini belirlemek. Kredi kartları, mobil cüzdanlar, banka havaleleri, elektronik fon transferleri ya da kripto para birimleri gibi farklı ödeme seçenekleri dijital ödeme yöntemleri arasında bulunmaktadır. Kredi kartları, yaygın olarak kabul gören ve geniş alanlarda kullanılabilen bir yöntem olduğu için pek çok kişi tarafından ilk tercih edilen yöntemlerden . Mobil cüzdanlar ise kullanıcılara akıllı telefonları üzerinden hızlı ve temassız ödeme imkânı sunmaktadır. Kripto paralara baktığımızda zincir teknolojisi ile ödeme işlemini güvence altına alarak merkeziyetsiz altyapısıyla farklı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

Bunların yanında Türk Telekom’un mobil cüzdan uygulaması “Pokus” ile nasıl dijital ödeme yapılır sorusu da merak konusu. Pokus; alışverişten oyuna, yemekten ulaşıma kadar hem günlük hem de finansal tüm ihtiyaçlarınız için her an ve her yerde ödeme yapabileceğiniz bir mobil uygulamadır. Pokus ile 7/24 para transferi yapılabilir, rehberinizde bulunan kişilere istediğiniz an para gönderebilir, faturalarınızı ödeyebilir ve Ekspres Hesap özelliği ile TT Mobil Ödeme limitinizi kullanarak ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Pokus kullanıcılarından aylık kullanım ücreti almaması ile öne çıkan bir mobil cüzdan uygulamasıdır.

2.Hesap veya Cüzdan Oluşturma

Seçtiğiniz dijital ödeme yöntemine göre bir dijital hesap ya da mobil cüzdan oluşturmanız gerekli. Bu işlem oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebilir. İlk olarak tek tıkla ödeme yapmanın mümkün olduğu bu sistem için akıllı telefonunuza uygulama indirmeniz gerekiyor. Ardından kayıt sırasında sizden istenen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girmeniz önemli. Hesabınızı oluşturmanızın ardından güçlü bir şifre belirleyerek iki faktörlü kimlik doğrulama gibi ek güvenlik önlemleri de alabilirsiniz. Dijital ödeme işlemlerinizin güvenliğini sağlamak açısından kritik bir öneme sahip bu önlemler ile finansal bilgilerinizin güvenliğini sağlamanız mümkün. Bu noktada Türk Telekom Pokus, işlemlerinizi 7/24 güvenle gerçekleştirmenizi sağlar.

3.Ödeme İşlemini Tamamlama

Hesabınız oluşturulup onaylandıktan sonra dijital ödemenizi tamamlama aşamasına geçebilirsiniz. Bu adım ödeme işlemi için yönlendirildiğiniz sayfada tamamlandığı için satın alma sürecinizin en basit kısmıdır. Online alışveriş esnasında almak istediğiniz ürünü ya da hizmeti sepetinize ekledikten sonra bilgilerini girdiğiniz dijital cüzdanı ya da kayıtlı kartı seçerek dijital hızlı ödeme yapabilmeniz sağlanır. Temassız ödeme işlemlerinde ise mağazada POS cihazına telefonunuzu yaklaştırarak kolay bir şekilde ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ödeme işlemini tamamlamanızın ardından size bir onay mesajı ya da e-posta gönderilerek siparişiniz hakkında bilgilendirme yapılır. Tüm sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için iletişim bilgilerinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde girdiğinizden emin olmalısınız. Ödeme yaparken dikkat etmeniz gereken detayların en başında ise güvenli bir internet bağlantısı kullanmanız ve bilinirliği olmayan sitelerden uzak durmanız geliyor. Böylelikle kişisel ve finansal bilgilerinizin korunmasını sağlayabilirsiniz. Bu adımları izleyerek dijital ödeme sürecini kolaylıkla yönetebilir ve güvenli bir şekilde çevrim içi alışveriş yapabilirsiniz. Dijital ödeme yöntemleri konusunda Pokus web sitesinden veya 444 72 79 numaralı müşteri hizmetlerinden destek alabilirsiniz.