04.11.2024 Teknoloji

Bluetooth Teknolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

Bluetooth teknolojisi 1990’lı yılların başında Ericsson firmasında çalışan Jaap Haartsen tarafından geliştirildi. Bugün hala oldukça geniş bir kullanım yelpazesine sahip. “Bluetooth nedir?” sorusunu “Kablo bağlantısı olmadan kısa mesafedeki radyo frekans teknolojilerinin ismine verilen ad.” şeklinde yanıtlamak mümkün.

Bluetooth, cep telefonları ve teknolojik ev eşyaları gibi birçok cihazda kullanılıyor. Bu yönüyle hayatın hemen her alanında yer buluyor. Gelin, Bluetooth teknolojisi hakkında merak edilen tüm detayları birlikte inceleyelim.

Bluetooth Versiyonları Nelerdir?

“Bluetooth versiyon nedir?” sorusu, Bluetooth teknolojisinin varyasyonlarını merak edenlerin araştırdığı sorular içinde. Bluetooth ortaya çıktığı 1990’lı yılların başından itibaren birçok farklı versiyonuyla farklı cihazlarda kullanım alanı gösteriyor. “Bluetooth sürümü nedir?” sorusunun cevabı için aşağıdaki maddeler incelenebilir:

  • Bluetooth 1.x: Bu versiyonun transfer hızı 1Mbps boyutundaydı, yani bu ilk versiyonla bir dosya iletilmek istendiğinde örneğin bu dosyanın boyutu 1 GB ise 2 saat içinde dosya ancak iletilebiliyordu.
  • Bluetooth 2.x: Bluetooth v2.0 olarak da bilinen bu versiyonda ise 1 GB boyutunda bir dosyanın iletimi için 50 dakikalık bir süre gerekiyordu. Bahsedilen versiyon Bluetooth Special Interest Group tarafından 2004 yılında yayınlandı.
  • Bluetooth 3.x: Bu versiyon kendinden öncekilere göre çok büyük bir gelişim gösterdi. High Speed teknolojisiyle geliştirilen bu versiyon 1 GB boyutundaki bir dosyayı yaklaşık 5 dakika içerisinde aktarabilmesiyle büyük bir gelişim ve başarı sergiledi.
  • Bluetooth 4.x: 2010 yılında duyurulan bu versiyon giyilebilir cihazlarda kullanılabilmesi ile kendinden öncekilerden ayırt edilebiliyor. Düşük enerji ile çalışan cihazlarda kullanıma uygun Low Enerji prensibiyle geliştiriliyor.
  • Bluetooth 5.x: 2016 yılında duyurulan bu versiyon bir önceki versiyonlara oranla daha geniş bir bağlantı mesafesi sunmaya başladı. 300 metre etki mesafesi sayesinde geniş bir kullanım alanı sağlıyor. Bu da “Bluetooth kaç metreden çeker?” sorusuna cevap olabiliyor.

Bluetooth Hakkında Merak Edilenler

Bluetooth teknolojiye meraklı birçok kişi tarafından uzun yıllardır ilgi çeken bir konu başlığı olmasıyla ön plana çıkıyor. Bu ilgi çeşitli sorularla gündeme geliyor. Örneğin “Bluetooth zararlı mıdır?” sorusu, birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bluetooth’un sağlığa zararlı olmadığını kanıtlamak için frekans aralıklarına bakmak yeterli. Bluetooth uzun dalga boyuna sahip kısa mesafe kat edebilen frekanslar olarak tanımlanıyor. Bu dalgalar ise duvarlardan ve kalın metal yüzeylerden geçmez, ayrıca yalnızca çevredeki cihazlarla iletişime geçme odaklı olması Bluetooth’u güvenli hâle getiriyor.

Bluetooth bağlantısının kopması durumu da birçok kişi için merak konusu. Bluetooth bağlantılarının zayıflaması ve kopmasında çeşitli etkenler mevcut. Öncelikle mesafenin uzak olması bağlantının kopmasının nedeni olabiliyor. Wi-Fi’ler, mikrodalga fırınlar ve kablosuz cihazlar gibi çeşitli aygıtlarda da Bluetooth frekansları kullanılıyor. Hâliyle bu cihazlarla aynı anda ve yakın mesafede çalışıyor olmak da bağlantıların kopmasına sebep verebiliyor.

Bluetooth kulaklık, hoparlör, akıllı telefon, tablet, akıllı saat, bilgisayar, tarayıcı, yazıcı, VR gözlükler ve akıllı aksesuarlar; günlük yaşamın pek çok alanında tercih ediliyor. Kulaklıklarda kulak üstü ya da kulak içi modellerde Bluetooth bağlantılı seçenekler bulunabiliyor. Siz de Türk Telekom’un cazip fiyat avantajlarıyla sahip olabileceğiniz bu şık aksesuarları, hem Türk Telekom web sitesinden hem mağazalarından kolayca temin edebilirsiniz. İhtiyacınız olan aksesuarlara kampanyalı fiyatlarla hemen ulaşmak için Türk Telekom web sitesini ziyaret edin!

Hoparlörler, akıllı telefonlar, tablet ya da bilgisayarlara Bluetooth ile bağlanmak mümkün. Bilgisayar donanımları da Bluetooth konusunda etkili bir performans sunuyor. Özellikle mouse ve klavye ikilisi bilgisayarlara kısmen yakın uzak mesafelerde kullanım sağlamasıyla çeşitli alanlarda tercih ediliyor. Oyun konsolları ve kumandaları gibi parçalar da Bluetooth teknolojisi sayesinde konforlu bir oyun deneyimi ortaya çıkmasını sağlıyor.