Türk Telekom Blog

26.08.2024 Teknoloji

5 Adımda Online Alışverişte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ümit Önal

Türk Telekom İçerik Ekibi

İnternet birçok günlük alışkanlığımızın köklü bir şekilde değişmesini sağladı. Banka işlemlerimizi gerçekleştirmekten fatura ödemeye, iş toplantılarımızı düzenlemekten sevdiklerimizle iletişim kurma biçimlerimize kadar birçok alışkanlığımız; internetin sunduğu imkânlarla yeniden şekillendi. Aynı şekilde alışveriş alışkanlıklarımız da internetin getirdiği yeniliklerle çok daha farklı bir hâl aldı ve bugün online alışveriş, birçoğumuz için hayatın vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu durum, online alışverişi tercih eden birçok kullanıcının internetten güvenli şekilde alışveriş yapma yöntemlerini merak etmesine sebep oluyor. Siz de internetten alışveriş yaparken güvenlik endişeleri taşıyor ve yaptığınız online alışverişleri daha güvenli hâle getirmek istiyorsanız içeriğimizi mutlaka okumalısınız.

Online alışveriş avantajları sayesinde birçok kişi tarafından tercih ediliyor. İstenilen ürüne kolay ulaşabilme, avantajlı fiyat etiketleri ve değişim-iade gibi seçeneklerin sunulması online alışverişi kullanıcılar için daha çekici hale getiriyor. Durum böyle olunca online alışverişe ilgi her geçen gün artıyor. Bu da online alışverişte güvenlik açıklarının oluşmasına neden olabiliyor. Bu durumun önlenebilmesi için internet siteleri birçok önlem alsa da alışveriş yapan kişilerin bireysel önlemler alması da önemli. e-Ticarette dikkat edilmesi gerekenler göz önüne alınarak yapılan alışverişlerde müşteri memnuniyeti korunabiliyor ve güvenli alışveriş işlemleri gerçekleştirilebiliyor.

1. Satıcı Profilinin Güvenilir Olması

Güvenli alışveriş için dikkat edilmesi gerekenler listesinin ilk sıralarında güvenilir satıcılardan alışveriş yapmak geliyor. Güvenilir satıcı ve internet siteleri üzerinden alışveriş yapmak hem kişisel verilerin korunabilmesi hem de maddi kayıpların yaşanmaması için önemli bir noktada yer alıyor. Birçok e-ticaret sitesinde pazar yeri sistemi uygulanıyor. Bireysel satıcılar mağazaları için web sitesi açarak satış yapabiliyor. Alıcıların mağaza profilinin incelenmesi ve satıcı puanlarının göz önünde bulundurulması güvenli bir alışveriş için önemli oluyor.

Marka ve firmalar zaman zaman kendi siteleri üzerinden de alışveriş imkânı sağlıyor. Sitenin orijinal olduğundan emin olunduğunda markaların kendi siteleri üzerinden alışveriş yapmak da güvenli bir tercih olarak kişilerin tercih edebileceği yollardan biri.

2. Fiyat Göstergelerinin Güvenilirliği

Çevrim içi alışveriş yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise fiyat bilgilerinin güvenilirliği oluyor. Bir ürün diğer mağazalarda yüksek bir fiyattayken herhangi bir sitede bu fiyattan çok düşük bir ücretle satılıyorsa bu sitenin güvenilirliğinde bazı sorunlar olabilir. Müşterileri kandırmak amacıyla düşük fiyatlar verebilen bazı internet siteleri alışveriş yapan kişilerin bilgilerini çalmak isteyen dolandırıcılar olabiliyor. Bu duruma dikkat edilerek kart bilgilerinin güvenliğinin sağlanması ve güvenli yerlerden alışveriş yapılması daha önemli hale geliyor.

3. Ödeme Güvenliği Sağlanması

İnternet alışverişinde dikkat edilmesi gerekenler listesinde ödeme sertifikalarının olması da oldukça önemli bir yere sahip. Güvenilir alışveriş sitelerinde genellikle SSL sertifikası ile karşılaşıyorsunuz. Bu sertifika internet sitesinde özel bir şifreleme alanı bulunduğunu gösteriyor. Bu sayede kart bilgilerinizin ve kişisel verilerinizin güvence altında olduğunu biliyorsunuz. SSL sertifikaları genellikle alışveriş yapılan sitelerin ödeme sayfalarında görülebilir bir noktada bulunuyor. Bu sayede alışveriş yapan kişiler güvenli bir siteden alışveriş yaptıklarını görebiliyor. Bazı program ve uygulamalar da güvenliğinizi korumanızda kişisel önlemler almanıza destek olabiliyor. MacAfee antivirüs programı, alışverişlerinizde güvenlik açığı oluşabilecek durumları size bildiriyor ve kendinizi güvence altına almanıza yardımcı oluyor.

4. Kargo Takibi İmkânı

Online alışverişlerde kargo takip imkânının verilmesi, ürününüzün ne zaman nerede olduğunu görebilmenize olanak tanıyor. Kargo takibi ile paketinizin ne zaman elinize ulaşabileceğini de görebiliyorsunuz. Kargo takibi imkânı sağlayan siteler daha güvenilir alışveriş siteleri olabilmeleri ile öncelikli tercih sebebi olabiliyor.

5. İade Hakkı Tanınması

Online alışverişte iade hakkı tercih ettiğiniz alışveriş sitesinin güvenilirliği konusunda size bilgi verebilir. Ürünü ve satış sonrası hizmeti önceliklendirenonline alışveriş siteleri müşteri memnuniyetini ön planda tutar ve gerektiğinde müşterilerin iade hakkını kullanmasına izin verir. Bu sebeple iade hakkı tanıyan online alışveriş sitelerini tercih edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Tümünü Gör